Snapchat blokkeert nieuwszender Al Jazeera in Saoedi-Arabië

Snapchat heeft artikelen en video’s van de nieuwszender Al Jazeera geblokkeerd in Saoedi-Arabië. Dat meldt The Wall Street Journal. Het kanaal is geblokkeerd op verzoek van de overheid. Al Jazeera’s kanaal in Snapchat Discover is sinds deze week niet meer bekijken voor inwoners van het land.

Een woordvoerder van Snap, het bedrijf achter Snapchat, bevestigt tegen The Wall Street Journal dat het Discover-kanaal van Al Jazeera geblokkeerd is. Zij benoemt dat het bedrijf zich houdt aan de lokale wet- en regelgeving. Volgens The Wall Street Journal kreeg Snap op 13 september het verzoek om het kanaal te verwijderen. Vier dagen later willigde het techbedrijf dat in.

Het account van Al Jazeera kan nog wel gebruikt worden om gewone berichten te plaatsen.

Persvrijheid

Een woordvoerder van de nieuwszender uit Qatar noemt de blokkade een poging om de persvrijheid te blokkeren. In juni stelden de Qatarese buurlanden Bahrein, Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een boycot in tegen Qatar. De landen eisten onder meer dat het land zijn nieuwszender Al Jazeera zou sluiten. Ook de website van Al Jazeera is sinds mei geblokkeerd in Saudi-Arabië.

De nieuwszender probeert nu bij Snap meer informatie te krijgen over het verwijderen van het Discover-kanaal. Een woordvoerder van Al Jazeera zegt zich in The Wall Street Journal af te vragen waarom het bedrijf anderen het recht op persvrijheid ontzegt.