Maker sneaker met e-inkscherm blijkt klanten te hebben misleid met eerste concept

Het zag er tof uit: een sneaker met een groot e-ink-scherm aan de zijkant, zodat je een afbeelding of animatie kon tonen op je schoenen. Zelf wilde ik ze in ieder geval wel hebben, toen ik ze voor het eerst zag. Maar de geïntesseerden die via Indiegogo investeerden in ShiftWear, zoals het bedrijf achter deze sneakers heet, zijn nogal teleurgesteld. De startup heeft een eerste prototype getoond en bevat slechts een heel klein display.

Via Indiegogo haalde SwiftWear ruim een jaar geleden bijna een miljoen dollar op. Ruim 3000 mensen betaalden 150 tot 400 dollar om de futuristische sneakers in hun bezit te krijgen. Maar zoals wel vaker bij crowdfunding was het maar de vraag of en wat ze nu uiteindelijk precies krijgen.

Orthopedische schoenen

De schoenen zouden in oktober vorig jaar worden verstuurd, maar die deadline werd sowieso niet gehaald. Nu heeft SwiftWear voor het eerst in lange tijd de backers een update gegeven door het eerste prototype te tonen. De plaatjes en video waarbij de startup zijn geld ophaalde waren enkel een niet-werkend concept. En de werkelijkheid blijkt dus een stuk minder mooi. Je zou zelfs kunnen spreken van misleiding

In plaats van een hele zijkant die bestaat uit e-ink, bevat de schoen een klein schermpje aan de zijkant. Marc Veuger, een Nederlander die 200 dollar investeerde in SwiftWear vertelde me teleurgesteld: “Ik dacht dat ik m’n geld kwijt was, maar krijg er nu orthopedische schoenen voor…”

Ook op het forum van het bedrijf reageren klanten in verschillende topics teleurgesteld. En terecht, als je het mij vraagt. Vergelijk de campagnevideo maar eens met het prototype dat nu wordt getoond.

Pre-order

Met de presentatie van het prototype geeft SwiftWear nieuwe klanten de mogelijkheid om de schoen te pre-orderen.

In de voorwaarden van de pre-order geeft het bedrijf aan dat de schoen die je uiteindelijk krijgt er misschien anders uit gaat zien dan het prototype. En dat je je geld terugkrijgt mochten ze de schoen niet kunnen leveren, maar enkel als ze dat geld hebben. Het zal niet de eerste startup zijn die heel veel geld ophaalt via crowdfunding en pre-orders maar uiteindelijk failliet gaat.