Snowden waarschuwt chatapp Google niet te gebruiken: ‘Google Allo is eigenlijk Google Surveillance’

Het gebruik van Allo, de nieuwe chatapp van Google, is een inbreuk op je eigen privacy. Dat zegt onder meer Edward Snowden. Hij reageert daarmee op beloften die in mei door Google werden gedaan om de privacy van gebruikers te beschermen. Maar met de lancering van de app bleek dat Google die beloften net zo makkelijk heeft gebroken.

Eigenlijk is Google Allo niet meer dan Google Surveillance, zegt Snowden in een tweet. Google Allo slaat namelijk de berichten op die je via de app verstuurt. Pas als je de incognitomodus gebruikt, worden je gegevens volledig versleuteld. Doe je dat niet, dan zijn de gesprekken niet end-to-end versleuteld, waardoor Google uiteindelijk toegang heeft tot je gegevens. Daarnaast kunnen overheidsorganisaties de gegevens bij Google opvragen.

Eerder beloofde Google juist dat het de gegevens zo zou opslaan dat er geen connectie met de persoon achter de berichten gemaakt kon worden. Het advies van Snowden is dan ook dat je je eigen privacy respecteert en Allo niet gebruikt. Als alternatief noemt hij Signal, een chatapp die automatisch end-to-end-encryptie toepast.