Numrush

Snowden over Trump: ‘Uiteindelijk is ook dit maar een president’

“We moeten een manier vinden om niet alleen de inhoud van communicatie te beschermen, maar ook het feit dat er communicatie is geweest af te schermen”, stelde Edward Snowden gisteravond tijdens een live interview na de première van de film Snowden. In het interview, georganiseerd door Startpage.com, sprak hij over privacy, data en Donald Trump.

Met zijn opmerking verwees Snowden naar wat er in de toekomst nog moet gebeuren. “Encryptie beschermt nu wat je zegt tijdens een telefoongesprek als deze via het internet gaat. Het beschermt wat er in een chatbericht staat en het beschermt een foto zodat niemand het kan zien. Maar het verbergt niet dat je die foto gestuurd hebt of een telefoontje hebt gepleegd. Deze dingen kunnen op zichzelf al heel gevaarlijk zijn. Metadata van je activiteiten kan vaak verzameld worden, zonder de inmenging van een rechter.” De opmerking past zoals bij de meeste interviews met Snowden goed in de lijn van de rest van de avond. Maar niet alleen had hij het over het belang van privacy en encryptie, hij gaf ook zijn visie over hoe de wereld zou moeten zijn. “Als een individu zou je deze beslissingen niet moeten maken. Privacy is de basis van alle andere rechten, en zouden dus fundamenteel moeten zijn”, zegt hij.

Technologie in plaats van wetgeving

Hij wees uit dat een groot deel van de bevolking niet hoeft te letten op wat ze zeggen, omdat ze al veel macht hebben. “Minderheden, kwetsbare bevolkingsgroepen, mensen die er niet in passen – als je het niet eens bent met de mening van de meerderheid, dan ben jij degene waar privacy voor is bedoeld. Als je zegt: ‘Ik heb niets te verbergen, dus nergens om bang voor te zijn’ , dan is dat hetzelfde als zeggen dat je niet geeft om de vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt. Het is een antisociaal argument.” Om die reden vindt Snowden dan ook dat het concept van privacy niet door wetgeving bekrachtigd moet worden, maar via technologie.

“Als de wet faalt, als we ontdekken dat de wet niet genoeg is, dat de wet alleen de kleinste garantie van onze rechten is, ondersteun dan technologie, organisaties, groepen en mensen die jouw rechten direct proberen te steunen. Via wetenschap, wiskunde en technologie, om er zeker van te zijn dat iedere overheid jouw rechten moet respecteren. Want geen enkele vorm van geweld en militair geweld heeft ooit een wiskundig probleem opgelost.”

Trump

Ondanks Trump wil de VS vechten om beter te worden - Edward SnowdenVeel mensen maken zich zorgen over privacy nu Trump de nieuwe president is. Veel bedrijven zijn bang dat hij de invloed van inlichtingendiensten gaat uitbreiden en encryptie gaat verzwakken. Snowden zei weinig over de nieuwe president, maar liet wel blijken dat hij uitkijkt naar de toekomst voorbij Trump. “Hoewel we uitdagingen hebben in de Verenigde Staten, hoewel de overheid verandert en hoewel onze nieuwe President-elect (verkozen president, red.) een aantal erg verontrustende opmerkingen heeft gemaakt, wil deze natie vechten om beter te worden.”

“Dit is een donker moment in de historie van onze natie, maar niet het einde van de geschiedenis. Als we samenwerken, kunnen wie iets beters bouwen”, stelde Snowden.”Uiteindelijk is ook dit maar een president. Wat er moet gebeuren is het werk van mensen, niet van politici. We zouden niet bang moeten zijn voor Trump, maar het zelf allemaal op moeten bouwen.”

Phil Zimmerman, de maker van de PGP-encryptie die Snowden gebruikte om contact op te nemen met de journalisten om zijn informatie te lekken, wees er tijdens het gesprek op dat Trump een machtige toezichtsinfrastructuur zou erven. Iets waar velen zich zorgen over maken. “We zouden voorzichtig moeten zijn met teveel angst of geloof in onze verkozen officials leggen”, reageerde Snowden daar op. “We zijn nooit verder dan een verkiezing weg van een verandering in leiderschap, een verandering in beleid en een verandering in de manier waarop we de macht die we hebben in een systeem hebben gegoten. We hoeven niet na te denken over hoe we ons kunnen beschermen tegen president Donald Trump, maar hoe we de rechten van iedereen, overal, ongeacht de rechtsgebieden en de grenzen kunnen beschermen. Als we verandering willen zien, moeten we het zelf doen.”

Bescherming

Aan het einde van het interview, gaf Snowden nog een aantal manieren waarop we onszelf kunnen beschermen. “Wees voorzichtig met wat je deelt met grote providers, bijvoorbeeld Google en Facebook. Ze slaan al die informatie op en het kan gebeuren dat ze die moeten overhandigen aan de overheid. Als je dit kunt omzeilen, doe het dan”, begon hij niet geheel verrassend. “Versleutel je apparaten, gebruik tweestapsauthenticatie en Signal. Gebruik het Tor-netwerk. Dat is geen perfecte bescherming, maar wel veiliger. Tor is als het eerste wiel. Het is ruw en niet perfect, maar het rolt.”

Privacy gaat niet over dat je iets te verbergen hebt, maar dat je iets te beschermen hebt - Edward SnowdenDaarnaast is het volgens Snowden belangrijk dat we over deze onderwerpen praten. “Je kunt laten zien dat je er om geeft. Je kunt het er met je familie over hebben, je kunt met je gemeenschap bespreken hoe je het bewustzijn kunt vergroten. En dan kun je beginnen met er zeker van te zijn dat de mensen die experts zijn de mogelijkheid hebben om via een platform, de benodigde middelen en ondersteuning dit daadwerkelijk kunnen bereiken.”

“Privacy gaat niet over dat je iets te verbergen hebt, maar dat je iets te beschermen hebt”, eindigde Snowden zijn gesprek. “Ik denk dat we er nu al genoeg om geven. Het feit dat mensen hierover praten en over de invloeden van de verkiezing, bewijst dat we er om geven.”