Social media heeft eindelijk een businessmodel

Als één ding duidelijk wordt tijdens Paypal’s Innovate hier in San Francisco dan is het dat micropayments het langverwachte verdienmodel van Social Media en Mobiel gaan worden. De populariteit van games als Farmville, Mafia Wars en talloze andere virtuele spellen en gifts zorgen nu al voor een rendabele omzet op sites als Facebook. Een omzet die op dit moment elke maand met 20% (!) groeit.

Het handelen in virtuele traktoren en schaapjes in de game Farmville is onder vele (ja, ook volwassen) Facebookgebruikers al erg populair. Social Gaming sites als Playfish varen wel bij de toenemende populariteit van games op sociale netwerken. De integratie van Paypal zorgt er volgens hen voor dat het afrekenen van de relatief kleine bedragen voor gebruikers uit 190 landen makkelijk mogelijk is.

Een zelfde verdienmodel is nu ook mogelijk voor developers die iPhone, Android of andere mobiele apps ontwikkelen. Twee jaar geleden was het nog interessant om een opvallende app in de app store te zetten en die voor een paar dollar per stuk te verkopen. Inmiddels zijn er zoveel apps beschikbaar dat het moeilijk wordt om nog op te vallen. Bovendien draag je bijna de helft van je verkoopopbrengsten af aan Apple.

Interessanter wordt het dus om op regelmatige basis inkomsten te genereren in de app zelf. Bijvoorbeeld door een marge van mobiele verkopen te incasseren door micropayments in de app mogelijk te maken. Denk aan de verkoop van afhaalmaatijden, ringtones, muziek, films, games, etc. etc.

En zo verdienen steeds meer partijen aan de verkoop van fysieke en virtuele goederen. Kleine hapjes uit een taart die echter steeds groter wordt. Een mooie aanvulling op het advertisingmodel dat veel mobile apps en sociale netwerken nu nog hanteren. Het is de vraag wanneer we lokale netwerken als Hyves ook op deze trend zullen zien gaan inspringen, vooral nu het advertisingmodel als gevolg van de recessie flink onder druk staat.