Sociale media riskeren in Duitsland 50 miljoen euro boete als ze haatberichten niet binnen 24 uur verwijderen

Sociale media riskeren in Duitsland een boete van maximaal 50 miljoen euro als zij haatberichten niet snel genoeg verwijderen. Het Duitse parlement heeft daar mee ingestemd, meldt Der Spiegel. Bedrijven als Twitter, YouTube en Facebook hebben na een melding van ‘duidelijke haatberichten’ slechts 24 uur de tijd om die te verwijderen.

In ‘minder duidelijke gevallen’ moeten de sociale media de berichten binnen een week verwijderen. Omdat veel bedrijven met hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten zitten, moeten de bedrijven ook een vertegenwoordiger in Duitsland vestigen. Die moet binnen 48 uur reageren op de klachten.

Kritiek

Critici vinden dat de wet een beperking is op de vrijheid van meningsuiting. Omdat techbedrijven een boete van 50 miljoen euro riskeren, bestaat het risico dat zij uit voorzorg berichten verwijderen die niet verboden zijn. Om aan de kritiek tegemoet te komen, zegt de Duitse overheid dat sociale media niet na één overtreding al beboet worden, schrijft Reuters. Pas als techbedrijven structureel weigeren of onvoldoende maatregelen nemen, hangt hen een boete boven het hoofd.

De wet treedt pas na de Duitse verkiezingen van dit jaar in werking. Die vinden plaats op 24 september.