Sociale media willen afspraken maken over nepnieuws op hun kanalen

Sociale netwerken zeggen bereid te zijn om afspraken te maken om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie op hun kanalen te stoppen. Dat meldt NU.nl. Er wordt hier een code voor opgesteld door een expertgroep van de Europese Commissie. In die commissie zijn onder meer Google, Facebook en Twitter vertegenwoordigd.

Volgens de nieuwe code moeten sociale media duidelijker aan hun gebruikers uitleggen hoe algoritmes werken die bepalen welke nieuwsberichten je ziet. Ook worden er maatregelen getroffen om betrouwbaar nieuws beter zichtbaar te maken.

Volgens Madeleine de Cock, die de leiding heeft over de expertgroep, is de code “een grote stap voorwaarts en een robuust startpunt”.

Censuur

Maar censuur moet volgens haar “tegen elke prijs worden voorkomen”. De Cock stelt onder meer dat de EU geen lijsten met verspreiders van nepnieuws aan moet leggen. Daar zouden overheden namelijk misbruik van kunnen maken.

De aanbevelingen van de deskundigen zijn maandag aangeboden aan de Europese Commissie. De Commissie komt in het voorjaar met een voorstel.