Sodexo en Nurtio maken verzorging kantoorplanten slim met IoT-app

plant, planten,

Planten op kantoor zijn ontzettend gezellig, maar je zult wel een beetje groene vingers moeten hebben om ze in leven te houden. Tenzij je bij Sodexo werkt, een bedrijf wat zich specialiseert in facilitaire diensten. Daar hebben ze vanaf deze week namelijk een virtuele tuinman.

In iedere plantenbak en -pot in het pand van Sodexo langs de A2 in Breukelen komt een kleine sensor. Die meet het niveau van het water en de vochtigheid van de aarde. Via een app krijg je vervolgens een melding dat de planten water nodig hebben als dat het geval is. Groene vingers heb je dus niet meer nodig.

In totaal krijgen 26 hydrocultuur platen sensoren. Alle informatie van alle planten is in de app te zien. Zo kun je dus in één oogopslag zien welke planten nog water nodig hebben. De app werd gemaakt met de Nederlandse startup Nurtio, die de technologie ontwikkelde voor kantoorpanden.

Sodexo-tuinman

Proef

In eerste instantie gaat het slechts om een proef. De test duurt vijf maanden, waarin de sensoren en de app getest worden. Overigens is de technologie niet geheel nieuw. Voor consumenten bestaan de sensoren al, maar er was volgens Sodexo en Nurtio nog geen oplossing specifiek voor kantoren.

Groot voordeel is natuurlijk dat er efficiënter water wordt gegeven. Daardoor komt er minder CO2-uitstoot en is de kwaliteit van de planten waarschijnlijk een stuk beter.