Software-fabrikant Autodesk ontwikkelt eigen high-end 3D-printer voor professionals


Niet alleen richten steeds meer bedrijven zich op betaalbare 3D-printers voor consumenten, ook wordt het aanbod voor professionele (en dus duurdere) 3D-printers steeds groter. Zo blijkt software-fabrikant Autodesk zich nu ook te gaan mengen in de wereld van 3D-hardware met de aankondiging van een eigen high-end 3D printer.

Alhoewel Autodesk, met zijn 123D suite ontwerp tools, al langere tijd speler is in het veld van 3D-printen is dit de eerste keer dat het bedrijf ook de stap maakt naar 3D-hardware. Hiermee waagt Autodesk zich tussen grote namen als MakerBot en 3D Systems, en vele anderen.

Het is duidelijk dat Autodesk de leverancier wil zijn voor 3D-print professionals die de technologie gebruiken als bouwstenen voor hun werk. Naast de nieuwe 3D-printer kondigde het bedrijf bovendien een open-software 3D-printplatform aan, genaamd Spark. Volgens het bedrijf zal de combinatie van hard- en software:

Provide the building blocks that product designers, hardware manufacturers, software developers, and materials scientists can use to continue to explore the limits of 3D printing technology.

In een blogpost schrijft CEO Carl Bass dat zowel de software als de hardware toegankelijk is voor iedereen, hiermee staat het bedrijf open voor verdere ontwikkeling en experimenten met de technologie. Spark is overigens niet alleen beschikbaar voor Autodesk’s nieuwe printer; de software kan ook worden meegeleverd en gebruikt worden door andere fabrikanten.

Schermafbeelding 2014-05-15 om 11.25.14

Hoewel Autodesk zich in een markt mengt met sterke concurrenten heeft het bedrijf zeker een goede kans van slagen. Autodesk heeft een sterke reputatie, en is diep geïntegreerd in de technologische industrie. Met een prijs van “likely in the $5,000 range” – aldus Bass – is het apparaat wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld MakerBot’s Replicator ($2,800) en 3D System’s Cube 3 ($1,000).