Solar Impulse 2 breekt record voor langste solovlucht in zonnevliegtuig

Andre Borschberg, de piloot van de Solar Impulse 2, heeft het wereldrecord voor de langste solovlucht gebroken. Borschberg heeft er namelijk al tachtig uur opzitten, zonder een landing te maken en dus ook zonder bij te ’tanken’. Hij breekt hiermee het vorige record van Steve Fosset. Hij hield het negen jaar geld namelijk 76 uur vol in de Virgin Atlantic Global Flyer.

419ff025-c180-4250-9cf4-31f6484217f8

Maar de co-founder van de Solar Impulse is nog niet klaar. Boschberg heeft nog eens veertig vlieguren te gaan, voordat ‘ie eindelijk zijn bestemming in Hawaii bereikt. Het vliegtuig op zonne-energie probeert namelijk de wereld over te gaan in dertien etappes. De trip naar Hawaii begon vanuit Japan, terwijl dat eerder nog China zou zijn. Het slechte weer zorgde er uiteindelijk voor dat er toch voor Japan werd gekozen. Als Borschberg eenmaal in Hawaii is aangekomen, kan de piloot eindelijk zijn welverdiende rust pakken. Co-piloot Bertrand Piccard neemt namelijk het stokje van hem over en vliegt verder naar Phoenix, Arizona. Vanaf daar gaat de vlucht verder door Amerika, om uiteindelijk via Europa naar Abu Dhabi te vliegen.

Borschberg moest wel wat overhebben voor het record. Hij zat namelijk vijf dagen achtereen in een onverwarmde cockpit, waarvan de luchtdruk niet gecontroleerd werd. De piloot liet weten dat ‘ie uiteindelijk telkens twintig minuten even zijn ogen dicht kon doen, terwijl het vliegtuig op de automatische piloot verder ging. De tachtig uur durende vlucht heeft inmiddels alle records voor solovluchten en zonnevliegtuigen verbroken, waardoor de missie van Solar Impulse alleen maar verder verspreid wordt. Hieronder kun je live meekijken met de missie.