Vliegtuig op zonne-energie vliegt van Hawaii naar San Fransisco

2 dagen, 14 uur en 29 minuten heeft hij erover gedaan: Bertrand Piccard vloog met de Solar Impulse 2 van Hawaii naar San Fransisco. De vlucht van 4400 kilometer was slechts een relatief klein onderdeel van het grote doel: de hele wereld rondvliegen op zonne-energie.

Piccard en zijn collega André Borschberg begonnen ruim een jaar geleden aan dit avontuur. De bedoeling was dat ze vorig jaar al de wereld rond zouden gaan, maar na de trip naar Hawaii in juli bleef het vliegtuig aan de grond. Er waren problemen met de batterij, die in eerste instantie enkele weken vertraging zouden opleveren, maar uiteindelijk zorgde dat ervoor dat de vlucht naar het vaste land van de VS pas enkele maanden later kon worden gemaakt.

De volgende vlucht staat gepland voor juni, dan vliegt de Solar Impulse 2 naar New York. Vanuit daar moet hij de grote oversteek maken naar Europa en uiteindelijk moet hij dan nog naar Abu Dhabi om het rondje om de wereld af te maken.

17.000 zonnecellen

De Solar Impulse 2 is overigens geen klein vliegtuig. Hij heeft een spanwijdte van 72 meter en is daarmee slechts enkele meters korter dan een Airbus 380. Hij is alleen wel extreem licht voor een vliegtuig: 2300 kilo.

Het vliegtuig bevat 17.000 zonnecellen en accu’s om energie op te slaan, zodat het ook ’s nachts kan vliegen. Dan vliegen de piloten wel langzamer dan overdag, om energie te besparen.