Solar Team Eindhoven presenteert nieuwe gezinsauto op zonne-energie

Het Solar Team Eindhoven wil in oktober nogmaals de World Solar Challenge in Australië winnen. Het team won in 2013 de categorie voor gezinsauto’s en doet daar nu opnieuw mee met de gloednieuwe Stella Lux.

Het Eindhovense team heeft de Stella Lux compleet opnieuw ontworpen. Dat resulteert bijvoorbeeld in een auto die op een zonnige dag 1.000 kilometer af kan leggen. Het vorige model (de Stella) hield het op één lading ‘slechts’ 750 kilometer vol. Heb je aan het einde van de rit nog energie over, dan kan het overschot terug worden geladen naar het energienet. Verder is de auto aerodynamisch verder verfijnd, zodat de Stella Lux minder last heeft van wind en dus meer energie overhoudt om daadwerkelijk te rijden.

De Stella Lux is niet zomaar tot stand gekomen, want zo’n twintig studenten hebben hun studie een jaar lang opzij geschoven om de vierpersoonsauto te ontwikkelen. Of dat voldoende is om te winnen? Het zou kunnen, als is het de Nederlanders wel lastiger gemaakt. Snelheid is namelijk een stuk belangrijker geworden, maar het team wilde geen offers maken als het aankomt op zitplaatsen. “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is. We doen hiermee bewust een stap terug in de win kansen.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven.