Sonos Ace review: Is de eerste draadloze koptelefoon van Sonos direct een schot in de roos?

Er zijn weinig tech producten die in de afgelopen jaren zoveel hype wisten te creëren dan de eerste draadloze koptelefoon van Sonos. Nu de Sonos Ace dan eindelijk officieel is gelanceerd, is de vraag: kan de koptelefoon aan alle verwachtingen voldoen?

Het antwoord is niet zo zwart-wit als de kleurencombinatie waarin de Ace beschikbaar is, zo blijkt in de praktijk. Want met een absolute premium-status op het gebied van soundbars en multi-room audio was het te verwachten dat Sonos de strijd aan wilde gaan met de Apple AirPods Max.

Maar met een prijskaartje van €499 duikt de Sonos Ace daar net onder, terwijl het zichzelf in schootsafstand zet van andere premium headset zoals de PX8 van Bowers&Wilkins en intussen meermalen bekroonde Sony WH-1000. Die laatste is zelfs al voor dik 100 euro goedkoper op de kop te tikken, dus daar lijkt zich een fikse uitdaging op te werpen.

Robuust maar licht

Laten we bij het design beginnen. We zijn van Sonos tamelijk minimalistische ontwerpen gewend en in dat opzicht sluit de Sonos Ace aan in die filosofie. Geen bekende Sonos-mesh, maar de materialen geven je wel duidelijk een ‘Sonos-feel’.

Mocht je de witte variant overwegen, realiseer je dan dat die net een tikkie meer off-white is dan je witte soundbar of speakers in huis. Bij het testen de verschillende tinten bleek deze versie het beste te passen bij verschillende haar- en huidskleuren, zonder al te veel op te vallen.

De oordoppen hebben een coating met traagschuim, wat een comfortabel gevoel geeft. Ze bieden daardoor ook meer demping dan bijvoorbeeld de AirPods Max. Wel zijn de schelpen bijzonder compact, wat voor luisteraars met iets grotere oren tot vermindert comfort kan leiden.

Alle scharnier- en schakelpunten zijn keurig weggewerkt in de hoofdband en oorschelpen. De hoofdband is daardoor wel iets steviger qua uiterlijk, maar draagt wel bijzonder prettig. Met een totaal gewicht van 312 gram is de Ace ook een stuk lichter dan zijn collega van Apple.

Nergens oogt de Ace fragiel, hij oogt bijzonder robuust. Maar is toch nooit te zwaar op het hoofd of op de oren. Bonus: de Sonos Ace wordt direct geleverd met een bijpassende travel case, zodat je je koptelefoon beschermd kan vervoeren wanneer je hem niet draagt.

Losless audio, Dolby Atmos en TV Audio Swap

Aan ondersteuning van diverse audioformaten ook bij dit product van Sonos geen gebrek. De Sonos Ace ondersteunt aptX Lossless audio en spatial audio met headtracking binnen muziekdiensten als Apple Music of Tidal.

In de maanden (jaren) dat een draadloze headset van Sonos is gehyped, is er veel gesproken over een ‘wifi-koptelefoon’. Sonos-fans die daar op hadden gehoopt, komen enigzins bedrogen uit. De Ace is primair een Bluetooth-koptelefoon die individueel verbinding kan maken met je telefoon, tablet of computer. Toch kan de Sonos Ace een belangrijk onderdeel worden van je multi-room setup in huis en ja, daar komt ook wifi bij om de hoek kijken.

Foto via Sonos

Met de ‘TV Audio Swap’-functie schakel je namelijk met een druk op de knop naadloos over van je soundbar naar de koptelefoon. Heb je daarbij ondersteuning van Dolby Atmos, komt het geluid in volledige Atmos-kwaliteit op je Ace binnen en kijk je je favoriete film of serie in hoge kwaliteit verder zonder het hele huis wakker te houden.

Vooralsnog is TV Swap alleen beschikbaar via de Sonos Arc-soundbar en de iOS-app. Maar in de nabije toekomst moeten ook huidige generatie soundbars (zoals de Beam en Ray) ondersteuning krijgen voor deze functie.

Prima geluid en ANC

Belangrijkste vraag is dan: hoe is de geluidskwaliteit van de Sonos Ace? Zoals de subtitel al doet vermoeden: die is prima, evenals de Active Noise Cancelling (ANC). Tegelijkertijd legt de Ace nergens de lat hoger dan zijn concurrenten.

Kritische luisteraars zullen merken dat de Ace in veel opzichten op veilig lijkt te spelen. De Sonos Ace zal nooit dof óf schel klinken, maar klinkt door die veilige marge wel vaak erg compact. Waar bij bijvoorbeeld de AirPods Max individuele instrumenten of achtergrondkoortjes nog te onderscheiden zijn, komen ze bij de Sonos gezamenlijk, op zelfde niveau binnen.

Daarbij moet opgemerkt worden dat het schakelen van Spotify naar spatial audio in Apple Music al een bijzonder groot verschil maakt. Direct klinkt alles een stuk ruimtelijker.. wat je dan ook weer mag verwachten van de technologie gezien zijn naam.

Foto via Sonos

Conclusie

Het is geen kleine uitdaging voor Sonos. Als premium audiomerk je nek uitsteken en een compleet nieuwe categorie aan je productlijn toevoegen is altijd spannend. Zeker als het gaat om een categorie waarin al jaren zeer hoogwaardige producten worden gelanceerd door concurrenten.

Beoordelen we de Sonos Ace op zichzelf, is het een mooi ontworpen koptelefoon met het designsignatuur waar fans van de Amerikaanse fabrikant dol op zijn. Qua geluidskwaliteit is het dan ook een hele goede eerste stap van Sonos in het segment.

Voor de Ace gelden echter twee nadelen. Het prijskaartje zet de koptelefoon direct op een plek waar hij altijd zal worden afgewogen tegenover andere headsets. En het is niet zomaar een fabrikant: het is Sonos!

Sonos-liefhebbers met een soundbar zullen veel plezier hebben van de koptelefoon, zeker wanneer TV Swap volledig uitgerold zal worden. Voor overige potentiële kopers zal het vooral goed luisteren en bekijken zijn, alvorens er een budgetaire knoop kan worden doorgehakt.

Niet elke nieuwe uitbreiding hoeft direct een schot in de roos te zijn en gelukkig heeft Sonos al vaker aangetoond een bijzonder snelle, behendige en capabele leerling te zijn.

De Sonos Ace heeft een adviesprijs van €499 en is te koop via Bol.com, Coolblue en de Sonos website.