Sonos Move brengt vertrouwde kwaliteit buitenshuis, maar niet veel verder

Johan Voets

De eerste draadloze speaker van Sonos heeft een bijzonder toepasselijke naam, maar kan de Move mee met de rest van de bedrade familie?

Het is misschien wel de meest prangende vraag geweest voor nieuwe en bestaande Sonos-gebruikers: wanneer komt er een draadloze speaker?

Logisch, want Sonos heeft dan ondertussen wel een meer dan behoorlijk aandeel van de multi-room markt, als het gaat om draagbare speakers lopen merken als Bose en JBL steeds verder weg.

Dit najaar mogen we dan eindelijk de eerste draadloze speaker van de Amerikaanse fabrikant verwelkomen, de Sonos Move. En surprise surprise: het is duidelijk geen Sonos One met een batterij!

Robuust ontwerp

Dat laatste had ik eigenlijk wel een beetje verwacht. Immers, wanneer je de huidige range van Sonos-speakers in gedachten neemt en vervolgens de termen ‘draadloos’ en ‘draagbaar’ aan toevoegt, kom je al snel bij de compact One uit.

Je kunt je voorstellen hoe mijn wenkbrauwen stonden toen de Move uiteindelijk niet alleen 50% groter bleek te zijn dan de One (24 om 16 centimeter) maar met een pittige 3 kilogram ook nog eens bijna 2x zo zwaar.

Daardoor lijkt het me moeilijk voor te stellen dat je de Move even in de strandtas gooit of meeneemt op je volgende kampeertrip.

En dat is zonde, want het robuuste ontwerp van de Move laat het allemaal toe. De speaker heeft een IP56-classificatie, wat betekent dat hij  bestand is tegen zand en ander stof en zelfs in de stromende regen zijn ding blijft doen.

De voet van de Move is voorzien van een rubberen bescherming en aan de achterkant vinden we een handige inkeping om het oppakken en verplaatsen van de Move te vergemakkelijken.

Daarnaast ondersteunt de Move het verbinden van je smartphone of tablet via Bluetooth. Een primeur voor Sonos-speakers!

Overigens is de Move maar in één kleur beschikbaar, een iets grijzere variant van het zwart dat we kennen van de andere Sonos-speakers. Een bewuste keus, aangezien deze variatie er voor zorgt dat de speaker beter bestand is tegen zonnestraling.

Duidelijk Sonos

In de praktijk blijkt de Move een hele prettige uitbreiding van je Sonos-setup die al snel vrij door het huis (en de tuin) beweegt. In een tijdsbestek van een week ging de Move mee van keuken naar tuin, badkamer en zolder en weer terug naar de keuken.

Misstaan doet de Move nergens, aangezien de speaker ondanks zijn afwijkende formaat duidelijk Sonos is.

Net als de One is de Move uitgerust met de kenmerkende grill en bovenop vinden we de usual suspects: drukgevoelige toetsen voor volume, pauzeren en de optie om de microfoon van de Move uit te zetten.

Jawel, ook de Move is uitgerust met ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa – al werkt dat alleen wanneer de Move met wifi verbonden is.

Geinig feitje: alhoewel er zes gaatjes zijn gemaakt voor de microfoon, worden er slechts vier gebruikt. De andere twee zijn gemaakt om het design in balans te houden.

Bluetooth en batterij

Het zou niet meer dan logisch zijn als deze review zich vooral zou  toespitsen op twee, langverwachte, nieuwe toevoeging: de ondersteuning van Bluetooth en de batterij.

Die batterij kan ik echter vrij kort over zijn: die doet het zoals je mag verwachten. Volgens Sonos zou hij zo’n 10 uur mee moeten kunnen gaan en in de praktijk klopte dat zeker de eerste weken vaker wel dan niet. Het is natuurlijk ook afhankelijk van je gebruik, op vol volume gaat de puf er wat sneller uit.

Opladen doe je middels een strak ontworpen lader, een ring waar je de Move in zet. Binnen 3-4 uurtjes ga je van lege batterij naar 100%.

Handig: de batterij is te vervangen! In theorie gaat de batterij zo’n 3 jaar of 900x opladen mee, waarna je hem vrij gemakkelijk kan vervangen aan de onderkant van de Move.

Ster van de show

Maar al sinds de eerste kennismaking is er maar één echte ster in de show wat mij betreft en dat is de volledige automatische Trueplay van de Sonos Move.

Sinds de introductie van de kalibratie-tool van Sonos bij de nieuwe generatie Play:5 staan gebruikers wereldwijd met hun smartphone in huis te zwaaien om het geluid te optimaliseren.

Voor de uitrol van de Move hebben de techneuten de software echter herschreven en op de draagbare speaker van Sonos wordt het geluid automatisch aangepast zodra je de speaker verplaatst.

Automatische Trueplay is de echte ster van de show Begin met muziek afspelen op je Move terwijl hij in de vrije ruimte van bijvoorbeeld je eettafel staat en verplaats hem naar een hoekje op de grond. Binnen een seconde of 20-30 hoor je het geluid zich aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Dat is duidelijk scenario, maar ook wanneer de Move van binnen mee naar buiten wordt genomen is het verschil hoorbaar. Het geluid verliest wat van zijn warmte in de buitenlucht (no pun intended), maar blijft kraakhelder.

Door slim gebruik te maken van de microfoon in de Move komt er dus geen smartphone meer aan te pas. En nu wil ik automatische Trueplay op alles.


In de nieuwste aflevering van onze gadgetpodcast V2 bespreek ik samen met Michiel Veenstra de Sonos Move (en meer).

Conclusie

De eerste draagbare speaker van Sonos voldoet in veel opzichten aan de verwachtingen, zal je hier en daar misschien teleurstellen en verrast in andere aspecten.

Nee, de Move is geen “One met een batterij” en is te zwaar en te groot om mee naar het park of strand te nemen. Maar op de keper beschouwd is de Move ook niet bedoeld als concurrent voor dat segment van de draagbare markt. Daarvoor zijn geluidskwaliteit en het bijbehorende prijskaartje van €399 van te hoog niveau.

De eerste draagbare speaker van Sonos voldoet in veel opzichten aan de verwachtingen, zal je hier en daar misschien teleurstellen en verrast in andere aspecten. Daarentegen: de geluidskwaliteit is overduidelijk van het hoge Sonos-niveau dat we gewend zijn en met zijn automatische Trueplay-functie komt die zelfs in je tuin tot zijn maximale recht. Niet geheel onbelangrijk: door zijn formaat kan het volume van de Move ook een stuk hoger qua volume en verliest hij minder kwaliteit op die hoge volumes.

En dan zijn er nog de positieve verrassingen, zoals de eerder genoemde Trueplay-functie en het verwisselen van de batterij. Met name dat laatste is een positieve ontwikkeling, je moet er immers niet aan denken om over 3-4 jaar wéér €399 te betalen voor een speaker omdat de batterij niet meer lekker oplaadt.

Ben je als Sonos-gebruiker op zoek naar die flexibele speaker om door je huis mee te nemen, van keuken naar tuin, douche of slaapkamer en weer terug? Dan is de Sonos Move met voorsprong de volgende uitbreiding die je wilt doen.

De Sonos Move is er in één kleur (zwart), kost €399 en is o.a. verkrijgbaar bij Coolblue en Bol.com.

Eindoordeel

Sonos Move

8.3

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit in alle omstandigheden
  • Automatische Trueplay
  • IP56-classificatie
  • Vervangbare batterij

Minpunten

  • Prijskaartje fors voor 'portable speaker'
  • Te groot en zwaar om echt portable te zijn
De Sonos Move is de eerste draagbare / draadloze speaker van het Amerikaanse audiomerk. Met een ingebouwde batterij en ondersteuning van Bluetooth kun je nu ook buiten je huis genieten van Sonos-kwaliteit.
Design
8.0
Gebruiksgemak
8.0
Geluidskwaliteit
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0