We kunnen moeilijk zeggen dat we hem niet zagen aankomen, maar de aankondiging van de eerste Sonos-luidspreker met stembesturing is bepaald geen half nieuws. Met de Sonos One kiest het Amerikaanse bedrijf voor een voorzichtige eerste stap in de wereld van de slimme speakers, maar rijst de vraag of het bedrijf daar niet beter een maand of twee mee had kunnen wachten.
In vele opzichten is de Sonos One de luidspreker die je wist dat zou komen Deel deze quoteIn vele opzichten is de Sonos One de luidspreker die je wist dat zou komen. Al jaren bouwt het Amerikaanse Sonos trendsettende speakers die elke kamer in je huis kunnen voorzien van uitstekende geluidskwaliteit. Met de introductie van ‘slimme speakers’ van Google en Amazon, voorzien van stembesturing en gekoppeld aan allerhande slimme software, maar vaak van mindere geluidskwaliteit, was het wachten op een samenwerking tussen de softwarereuzen en audio-kenners als Sonos.
Maar die ‘afwachtende houding’ veranderde de afgelopen 12 maanden naar ’toenemende druk’. Want leek Sonos in de zomer van 2016 nog de touwtjes in handen te hebben met de aankondiging samen te gaan werken met Amazon’s Alexa, werd dit voorjaar vlot duidelijk dat Amazon, Google én Apple bepaald niet stil hadden gezeten. Zo ging Google de samenwerking aan met Sony voor een kwaliteitsluidspreker en lanceerde het later nog de Google Home Max, Amazon lanceerde een sterk verbeterde Echo en Apple kondigde de HomePod aan.
Gepimpte Play:1
Zowel de Google Home Max als de HomePod steken in audiospecs (en prijs) Sonos het meest naar de kroon, waarbij de hardware in de speakers tussen de Sonos Play:3 en Play:5 lijkt te zweven. Toch is de allereerste slimme speakers van Sonos een gepimpte Play:1 en dat is wellicht nog wel de beste keus.
De Play:1 (en dus de Sonos One) is namelijk qua prijs en qua plaatsing in het huis het absolute instapmodel van Sonos. Waar vinden we de meeste Play:1’s terug? In badkamers, studeerkamers, keukens en slaapkamers. En met name in die laatste twee ruimtes in huis is de meerwaarde van een spraakassistent evident: een lekker muziekje opzetten bij het wakker worden of even een afspraak inplannen tijdens het koken, het is nog geen dagelijkse kost maar als alles werkt is het de ultieme belofte van slimme speakers.
Het is intussen bekend dat de Sonos One als luidspreker volledig gelijk is aan de Play:1. Dat betekent dat de compacte behuizing gevuld is met één tweeter, één midwoofer en twee D-klasse versterkers. De indeling onder de motorkap is echter compleet aangepast om ruimte te bieden aan zes ‘far-field’ microfoons, die niet alleen gebruikt worden om te zorgen dat Alexa je overal verstaat, maar ook de echo in de kamer helpen onderdrukken.
Tikkie strakker
Qua design is de Sonos One weer een tikkie strakker dan de Play:1 gemaakt. Geen fysieke knoppen meer aan de bovenkant, maar tiptoetsen zoals we die ook al zagen op de nieuwe Play:5 en de Playbase. Twee lampjes geven aan dat de Sonos aan is en of de microfoon actief is.
Wie al bekend is met de uitstekende geluidskwaliteit van de Play:1 zal dus niet snel verrast worden door de net zo indrukwekkende geluidskwaliteit van de One. Esthetisch gezien kom je wellicht wel voor een uitdaging als Sonos-fan. Ik kan me namelijk best voorstellen dat een deel van de doelgroep er voor zou willen kiezen om hun huidige Play:1 uit de ‘surround-setup’ te vervangen met een One om zo een slimme assistent in de tv-kamer te krijgen. Dan zit je dus wel ineens met twee verschillende ‘satelliet’-speakers. En om nou direct twee virtuele assistenten achter je bank te verstoppen…