Sonos One lijkt meer PR dan product maar is toch de beste slimme speaker van het moment

Johan Voets

Met de Sonos One lanceert het Amerikaanse bedrijf hun eerste slimme speaker, te bedienen via Amazon Alexa. Althans, in bepaalde landen.

We kunnen moeilijk zeggen dat we hem niet zagen aankomen, maar de aankondiging van de eerste Sonos-luidspreker met stembesturing is bepaald geen half nieuws. Met de Sonos One kiest het Amerikaanse bedrijf voor een voorzichtige eerste stap in de wereld van de slimme speakers, maar rijst de vraag of het bedrijf daar niet beter een maand of twee mee had kunnen wachten.

In vele opzichten is de Sonos One de luidspreker die je wist dat zou komen In vele opzichten is de Sonos One de luidspreker die je wist dat zou komen. Al jaren bouwt het Amerikaanse Sonos trendsettende speakers die elke kamer in je huis kunnen voorzien van uitstekende geluidskwaliteit. Met de introductie van ‘slimme speakers’ van Google en Amazon, voorzien van stembesturing en gekoppeld aan allerhande slimme software, maar vaak van mindere geluidskwaliteit, was het wachten op een samenwerking tussen de softwarereuzen en audio-kenners als Sonos.

Maar die ‘afwachtende houding’ veranderde de afgelopen 12 maanden naar ’toenemende druk’. Want leek Sonos in de zomer van 2016 nog de touwtjes in handen te hebben met de aankondiging samen te gaan werken met Amazon’s Alexa, werd dit voorjaar vlot duidelijk dat Amazon, Google én Apple bepaald niet stil hadden gezeten. Zo ging Google de samenwerking aan met Sony voor een kwaliteitsluidspreker en lanceerde het later nog de Google Home Max, Amazon lanceerde een sterk verbeterde Echo en Apple kondigde de HomePod aan.

Gepimpte Play:1

Zowel de Google Home Max als de HomePod steken in audiospecs (en prijs) Sonos het meest naar de kroon, waarbij de hardware in de speakers tussen de Sonos Play:3 en Play:5 lijkt te zweven. Toch is de allereerste slimme speakers van Sonos een gepimpte Play:1 en dat is wellicht nog wel de beste keus.

De Play:1 (en dus de Sonos One) is namelijk qua prijs en qua plaatsing in het huis het absolute instapmodel van Sonos. Waar vinden we de meeste Play:1’s terug? In badkamers, studeerkamers, keukens en slaapkamers. En met name in die laatste twee ruimtes in huis is de meerwaarde van een spraakassistent evident: een lekker muziekje opzetten bij het wakker worden of even een afspraak inplannen tijdens het koken, het is nog geen dagelijkse kost maar als alles werkt is het de ultieme belofte van slimme speakers.

Het is intussen bekend dat de Sonos One als luidspreker volledig gelijk is aan de Play:1. Dat betekent dat de compacte behuizing gevuld is met één tweeter, één midwoofer en twee D-klasse versterkers. De indeling onder de motorkap is echter compleet aangepast om ruimte te bieden aan zes ‘far-field’ microfoons, die niet alleen gebruikt worden om te zorgen dat Alexa je overal verstaat, maar ook de echo in de kamer helpen onderdrukken.

Tikkie strakker

Qua design is de Sonos One weer een tikkie strakker dan de Play:1 gemaakt. Geen fysieke knoppen meer aan de bovenkant, maar tiptoetsen zoals we die ook al zagen op de nieuwe Play:5 en de Playbase. Twee lampjes geven aan dat de Sonos aan is en of de microfoon actief is.

Wie al bekend is met de uitstekende geluidskwaliteit van de Play:1 zal dus niet snel verrast worden door de net zo indrukwekkende geluidskwaliteit van de One. Esthetisch gezien kom je wellicht wel voor een uitdaging als Sonos-fan. Ik kan me namelijk best voorstellen dat een deel van de doelgroep er voor zou willen kiezen om hun huidige Play:1 uit de ‘surround-setup’ te vervangen met een One om zo een slimme assistent in de tv-kamer te krijgen. Dan zit je dus wel ineens met twee verschillende ‘satelliet’-speakers. En om nou direct twee virtuele assistenten achter je bank te verstoppen…

Belofte maakt schuld

Maar laten we nog even terugpakken op de belofte van een slimme speaker. Zonder moeite tijdens het opstaan vragen aan je assistent om je favoriete zaterdagochtend-playlist te starten op alle speakers in huis – het volume mag nog een tikkie zachter – en daarna even informeren naar het belangrijkste nieuws en de weersvoorspellingen. Het leek amper 5 jaar geleden nog verre toekomstmuziek (no pun intended).

Toch zien we in 2017 niet één maar liefst 4 slimme assistenten die je hier (in potentie) mee zouden kunnen helpen. Google Assistent en Amazon Alexa zijn al zover, binnenkort lanceert Apple de HomePod met Siri en komen Harman Kardon en Microsoft met de Invoke, een speaker met Cortana ingebakken.

In ons land blijft het echter vooral behelpen: Siri spreekt een aardig woordje Nederlands, maar is nog lang niet op het niveau van Assistent en Alexa. Maar die spreken op hun beurt dan weer geen Nederlands en zijn officieel niet eens beschikbaar in ons land. Google zou intussen druk bezig zijn met Nederlandse scriptjes schrijven, bij Amazon is het stil en dus babbelt een groot deel van de Nederlandse early-adopters in het Engels in het luchtledige van hun woonkamer of kantoor.

De schuld die bij de belofte hoort lijkt voorlopig dus nog niet te worden ingelost of heeft Sonos daar een oplossing voor gevonden, aangezien ze de One ook in ons landje prominent lanceren?

Meer PR dan product

Het korte antwoord is “nee”. Het langere antwoord trouwens ook, maar er gloort meer hoop aan de horizon om het bij die drie simpele letters te houden. Al moet gezegd worden dat Sonos het zichzelf in de beleving van de niet-Franse, niet-Duitse, niet-Engelse en niet-Amerikaanse consument niet bepaald makkelijk maakt.

Want wat blijkt al snel tijdens onze review: wanneer we aan zijn gekomen bij het instellen van de voice-control van de Sonos One krijgen we de melding dat voice-control in ons land nog niet beschikbaar is. Logisch, officieel is Amazon Alexa nog niet beschikbaar in Nederland en het is op dit moment de enige virtuele assistent die samenwerkt met de speaker van Sonos. Mocht je gedurende een kort moment het gevoel hebben gehad de toekomst van audio binnen te stappen, krijg je toch fors de deksel op de neus.

Nu zou het me niets verbazen als de gemiddelde Numrush-lezer in huis ondanks dat alles tóch de beschikking heeft over Amazon Alexa en via een omweggetje ook de Sonos One daar op krijgt aangesloten. Ook dan ben je er nog niet, want voor Apple Music gebruikers wordt dan al vrij snel duidelijk dat Alexa die muziekdienst niet kent (Amazon Music wel, trouwens) – maar lastiger wordt het voor een veel grotere groep van muziekliefhebbers als duidelijk wordt dat de Sonos One nog niet samenwerkt met Spotify via stembediening. Alsof je met een blote voet op een speelgoedauto stapt, uitglijdt en tegen de muur botst.

Het ontbreken van de stembediening op de Sonos One maakt van de speaker niets meer dan een Play:1 in een nieuw jasje. Daarnaast lijkt de lancering van de One in ons land dus vooral meer om PR te draaien dan om het product.

Koploper in 2018

Het zou makkelijk zijn om daar een punt te draaien aan deze review, maar het is slechts de helft van de rekensom die het Amerikaanse bedrijf heeft moeten maken en als we iets voorbij de oliebollen en bubbels kijken is de kans groot dat Sonos ver vooruit loopt op de rest in 2018. De reden is simpel: Sonos bouwt namelijk goeie speakers, geen slimme assistenten.

Want wat staat er nog op de roadmap van Sonos? Allereerst een werkende Spotify-bediening via Alexa – een probleem dat het team rond de kerstdagen hoopt te hebben verholpen. Daarna volgt al snel de samenwerking met Google Assistent. Jawel, dat betekent dat gebruikers zelf kunnen kiezen welke dienst zij willen gebruiken om hun Sonos One mee te bedienen. Vooralsnog uniek en het zou me niet verbazen als Cortana daar vlot aan toegevoegd wordt. Officieel is er volgens Sonos nog geen contact met Microsoft, maar ze benadrukken dat wat er toe doet: “We staan open voor elke virtuele assistent als potentiële partner”.

Ook Siri? Dat valt nog te bezien, want zoals bekend houdt Apple de deuren liever gesloten en zijn ze minder open source dan Google, Amazon en Microsoft. Maar er is al wel bekend dat de Sonos One onderstening krijgt voor Apple’s AirPlay 2, wat betekent dat de spraakbediening via iPhone, Watch, Apple TV of HomePod wel kan worden ingezet om muziek te bedienen op de Sonos-speakers.

En dus is de lancering in oktober een stuk logischer: bijna synchroon met de nieuwste hardware van Google en ruim voor de eerste HomePod’s in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. En zodra Google, Amazon en Apple uitrollen in ons land, is Sonos vanaf dag één er bij. En heb jij als gebruiker de keus in welke dienst je wil gaan gebruiken.

Stap voorwaarts

Ons geduld wordt op de proef gesteld, maar de reden waarom het nu steekt is omdat de inlossing van een belofte zo dichtbij is. En dus rest de vraag: “Moet ik hem nou kopen of niet?”. Stond je op het punt om een Play:1 te kopen en kwam je hier terecht op zoek naar de verschillen? Wees dan verstandig en zet vast een extra stap voorwaarts door de One te kopen. Maak je (via omweggetjes) al gebruik van Alexa en ben je op zoek naar een speaker die meer kwaliteit biedt dan het huidige aanbod? Twee keer een volmondig “ja” dus, ook al moet je nog even geduld hebben voor je Spotify- of Assistent-koppeling.

Wil je op korte termijn en tegen een lagere instap aan de slag? Kijk dan hoe je een Echo of Dot in je huiskamer krijgt.

Maar de vraag die je voor dit alles al beantwoord hebt is natuurlijk: “Is zo’n virtuele assistent nou echt een aanvulling op mijn Sonos-systeem?”. Het antwoord is, ondanks alle horden voor we daar komen en slechts een beperkte test: jazeker. Al is het alleen al omdat Sonos als een van de weinige spelers op de markt het echte ‘multi-room aspect’ al sinds het begin zo goed onder de knie heeft. Combineer dat met korte spraakopdrachten en je hebt de app nauwelijks nog nodig.

Zeker, ons geduld wordt op de proef gesteld met deze vroege lancering. Maar dat wordt het stiekem al jaren door Amazon, Apple en Google. De enige reden waarom het nu wat meer lijkt te steken, is omdat de inlossing van een langlopende belofte ineens zo dichtbij is.

Eindoordeel

Sonos One

8

Pluspunten

  • Strak design
  • Multi-room via stem
  • Beste prijs/kwaliteit verhouding
  • Ondersteuning voor Assistent en AirPlay 2

Minpunten

  • (Nog) geen stembediening
  • Setup verwarrend
De Sonos One is de eerste 'slimme speaker' van het Amerikaanse audiobedrijf. Via spraakassistenten als Amazon Alexa en Google Assistent kun je je muziek bedienen.
App & Software
8.0
Design
9.0
Gebruiksgemak
6.0
Geluidskwaliteit
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0