Sonos onthult slimme speaker Sonos One met Amazon Alexa en Google Assistant

Sonos One

Sonos heeft vandaag zijn eerste eigen slimme speaker aangekondigd: de Sonos One. De speaker heeft een ingebouwde spraakassistent, namelijk Amazon Alexa. In het apparaat zitten zes microfoons, zodat het apparaat je goed kan verstaan. De speaker is ook via een app te besturen.

De speaker heeft onder meer technologie waardoor het apparaat je kan horen over de muziek heen. Hoort het apparaat je praten, dan gaat het volume van de muziek omlaag. Daardoor hoef je niet over de muziek heen te schreeuwen. Als je klaar bent, gaat het volume automatisch weer omhoog.

Verder heeft het apparaat natuurlijk ook alle features van een slimme speaker. Je kunt dus ook je huis besturen met het apparaat en alle vragen die je kunt bedenken stellen. Het is dus een soort Alexa, maar dan met veel beter geluid voor de muziek. Je kunt de spraakbesturing ook helemaal uitschakelen, mocht je dat willen. Bovenop de Sonos One zit een lampje dat aangeeft of de microfoon uit of aan staat.

Sonos One

De Sonos One moet echter niet alleen Amazon Alexa gaan ondersteunen. In de toekomst wil het bedrijf ook andere spraakassistenten gaan ondersteunen. Vanaf volgend jaar moet ook de Google Assistant ingebouwd worden. Daarmee is de Sonos One de eerste speaker zijn die meer dan een spraakassistent ondersteunt.

De Sonos One kost 229 euro en wordt vanaf 24 oktober verscheept. Via de website kun je de speaker al bestellen.

Spraakbesturing op bestaande speakers

Sonos heeft verder een publieke bèta opengesteld om alle bestaande speakers van het bedrijf te besturen via Amazon Alexa. Dit kan echter alleen als je een Amazon Echo in huis hebt, en in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland woont. Wanneer Nederland aan de beurt komt, is niet bekend.

De plannen voor spraakbesturing werden al in augustus 2016 onthuld, maar beginnen nu dus pas echt vorm te krijgen. Interessant is dat je kunt vragen voor een nummer en direct kunt aangeven in welke kamer je het af wilt spelen. Daardoor heb je dus niet direct in het gehele huis muziek aan staan.

Overigens hoef je de speakers niet alleen via spraak te besturen. Heb je Alexa gevraagd om muziek aan te zetten, maar wil je het geluid wat zachter zetten? Dan kun je dit bijvoorbeeld ook via de app doen. En dat geldt voor iedereen in je huis met toegang tot de speakers.

Airplay 2

Sonos maakte ook bekend dat het bedrijf inmiddels tachtig muziekpartners heeft. Verder komt Airplay 2 naar het Sonos-platform. Daardoor kun je op je iPad een nummer kiezen via bijvoorbeeld YouTube, om hem vervolgens op je Sonos-speaker af te laten spelen.

Ook heeft de app een update gekregen. Zo moet navigatie eenvoudiger worden via een nieuwe navigatiebalk onderaan. Via het “rooms”-tabblad kun je alle ruimtes in je huis bekijken. Klik je op “now playing”, dan kun je zien welke speakers muziek aan het afspelen zijn.

Onder het “My Songs”-tabblad vind je al je favoriete muziek. Dat gaat van nummers tot complete genres. Daar kun je ook kiezen in welke volgorde de muziek wordt afgespeeld.