Sony kondigt Project Morpheus aan, een virtual reality headset voor de PS4


Na maanden van geruchten heeft Sony dan eindelijk een prototype van zijn virtual reality headset gepresenteerd tijdens de Game Developers Conference. De headset die geschikt zal zijn voor de Playstation 4 kent voorlopig de naam ‘project Morpheus’ waarmee lijkt te worden verwezen naar een personage uit de film The Matrix.

Nu de Oculus Rift aan populariteit aan het winnen is lijkt dit het geschikte moment voor Sony om aan te haken in het veld van virtual reality. Toch stelt Shuhei Yoshida, voorzitter van Sony’s Worldwide Studio’s, dat het bedrijf al bezig is met virtual reality sinds de ontwikkelingen van de eerste playstation.

Het huidige prototype is het hoogtepunt van de laatste drie jaar werk om een visie voor virtual reality voor games te realiseren en grenzen te verleggen, aldus Yoshida. De headset bevat een full hd-scherm en geeft de gebruiker een gezichtsveld van 90 graden. Ook werkt het apparaat samen met de Playstation Camera en de Playstation Move voor bewegingsbesturing.

morpheusss

Sony heeft zich gericht op zes elementen die, aldus het bedrijf, perfect moeten zijn om een virtual reality ervaring te laten slagen. Dat zijn: zicht, geluid, tracking, controle, gebruikersgemak en inhoud.

Of deze ontwikkeling van Sony nadelig zal zijn voor Oculus is te betwijfelen. Het grootste succes van Oculus is niet zo zeer het bouwen van de Oculus Rift – daar zouden veel bedrijven toe in staat zijn-, maar het bereiken van een hernieuwde interesse en groeiende populariteit van Virtual Reality. Bovendien zal een beetje concurrentie absoluut geen kwaad kunnen, stelt Oculus zelf:

So, as far as the competition goes – we’ll have to see what they announce. We are all about having more people involved in the VR space though. The more developers are excited about virtual reality, and the bigger the audience is, the more likely they are to build VR content. So having a major player get behind virtual reality in a big way opens the door for more devs to build VR content. So, we’re really hopeful that they do it right – anyone that’s doing VR, the main thing is just to do it right.

Er is nog geen releasedatum voor project Morpheus, maar Sony laat weten dat ontwikkelaars er binnenkort mee aan de slag kunnen. Ook laat het bedrijf weten dat de hardware prototype, zoals op de foto te zien is, nog niet het uiteindelijke resultaat zal zijn.