Sony lanceert ‘Open Smartwatch Program’ om stof van eigen slimme horloge te blazen

Er is de afgelopen maanden aandacht genoeg voor smartwatches. Maar nog voor dat Apple, Samsung en Microsoft in het nieuws kwamen met hun slimme horloges en nipt voordat Pebble een smak geld ophaalde via Kickstarter, lanceerde Sony al een smartwatch. En daar is dan ook alles wel zo’n beetje mee gezegd. Tot vandaag.

Hoewel de smartwatch van Sony, aangekondigd op de CES 2012, over aandacht rond de introductie niet te klagen had, bleef het grote succes uit. Het op Android-gebaseerde slimme horloge van de hardware gigant kende te veel issues (met name in de software) en leek een stille dood te gaan sterven.

Leek, met nadruk, want de afgelopen jaren bleef Sony aan de lopende band nieuwe software uitbrengen voor de gadget. En in een ultieme poging om het “software probleem” te tackelen start Sony nu het Open Smartwatch Program, een nieuw platform wat developers in staat stelt om zelf geheel nieuwe firm- en software te ontwikkelen voor de smartwatch.

Interessant, omdat het slimme horloge van Sony niet alleen beschikt over hele prima hardware, maar het is qua design ook een van de mooiere horloges op de markt. Het Open Smartwatch Program zorgt er dus feitelijk voor dat creatieve developers een leeg canvas krijgen om hun kunst op te maken.

Om het platform een kickstart van formaat te geven gaat Sony ook nog eens slimme samenwerking aan met dé lievelings van elke DIY-hacker van het moment: Arduino. Tijdens een unieke hackathon in Mälmo worden developers uitgedaagd om nieuwe dingen te bedenken met de blanco Sony Smartwatch.

Maar: elke voordeel heeft zijn nadeel. Hoewel Sony je met het Open Smartwatch Program de kans geeft om je eigen device bij elkaar te hacken, betekent het ook dat je afstand zult moeten nemen van de ongeveer 200 apps die nu al compatible zijn met het horloge en beschikbaar zijn in de Google Play Store.

Meer informatie over het Open Smartwatch Program vind je hier.