Sony organiseert speciaal PlayStation VR-evenement op 15 maart

PlayStation VR

De grote VR-oorlog staat op het punt van uitbarsten. Sony heeft vannacht een speciaal evenement voor zijn PlayStation VR-bril aangekondigd voor op 15 maart, waar de pers een presentatie kan bijwonen en een paar gamedemo’s kan proberen. Wat Sony hier precies zal aankondigen is nog niet gezegd, maar wij hebben een donkerbruin vermoeden. De kans is groot dat we op 15 maart eindelijk horen wanneer de PlayStation VR zal worden verkocht en hoeveel hij gaat kosten.

Concurrenten Oculus Rift en HTC Vive hebben al een prijs en datum, wat de PlayStation VR de laatste grote bril zonder verkoopinformatie maakt. Zodra Sony dit bekend heeft gemaakt, is de norm voor VR dan toch eindelijk gezet.

De vraag is nog hoeveel virtual reality op een spelcomputer zal gaan kosten. PlayStation VR is exclusief voor de PlayStation 4, terwijl de Rift en Vive alleen op een stevige pc werken. We weten dat de pc-brillen een fors prijskaartje hebben: 699 euro voor de Rift en 799 dollar voor de Vive. Zal Sony hetzelfde doen bij PlayStation VR, of wordt dit de eerste ‘betaalbare’ premiumbril voor virtual reality? Wij vermoeden het eerste, maar hopen het laatste.

Sony gaat hoe dan ook de VR-markt naar een nieuw stadium brengen: de consumentenfase. PlayStation VR is de laatste van de grote 3 die zal worden verkocht, als het aan Sony ligt nog in de eerste helft van 2016. Daarmee komt een einde aan jaren horen over hoe virtual reality er uit komt te zien en zijn de grote drie eindelijk gewoon in de winkels te vinden. Het betekent ook dat we gaan ontdekken hoe succesvol virtual reality kan worden – of dat het misschien wel een flop wordt.