Sony steelt de show op CES met OLED-tv waarbij het geluid uit het scherm komt

Sony XBR-A1E Bravia

Aan tv-innovatie dit jaar geen gebrek op de CES in Las Vegas. Gisteren zagen we Samsung al een nieuwe beeldtechnologie introduceren met zijn QLED-tv’s, nadat LG een OLED-televisie toonde die slechts 2,5 milimeter dik is. De aankondiging van de nieuwe tv’s van Sony klinkt dan een beetje saai, maar is het zeker niet.

De nieuwe Sony XBR-A1E Bravia is namelijk een OLED-tv die uiteraard is voorzien van de nieuwste beeldtechnologie met meer kleur, meer helderheid (HDR) en een 4k-resolutie. Het scherm ondersteunt de Dolby Vision-technologie die staat gebruikelijker wordt.

Het bijzondere is echter het geluid; dat komt niet uit losse speakers maar uit het display zelf. Acoustic Surface noemt Sony dat. Het zou moeten zorgen voor een nog betere beleving doordat het geluid echt letterlijk uit dezelfde richting kan komen als datgene dat je ziet.

De televisie zelf is dankzij OLED en de geluidstechnologie extreem dun en heeft een prachtig design. Hij is wel net iets dikker dan de tv van LG, maar het gebrek aan een losse soundbar compenseert dat ruimschoots. Ook handig: de tv draait op Android TV en niet op één of ander eigen besturingssysteem van de fabrikant. Prijs en beschikbaarheid heeft Sony echter nog niet bekend gemaakt.

Sony XBR-A1E Bravia

Andere Sony-tv’s

Naast dit pronkstunk toonde Sony nog veel meer televisies. Hierbij gaat het echter om modellen zonder OLED. Wel ondersteunen ze 4K en HDR, maar dan via een ‘ouderwetse’ LCD-schermen. Ze zijn te krijgen in allerlei maten en modellen en draaien allemaal op Android TV. Tweakers heeft een aardig overzicht gemaakt.