Sony Xperia XZ1 en Sculpteo laten je 3D-scans afdrukken zonder computer

Sony Xperia XZ1

Stel je voor: je scant een object in 3D met je Sony Xperia XZ1, stuurt de beelden naar een fabriek en een paar dagen later staat datzelfde object voor je neus. Sony beloofde een dergelijke feature toen het zijn telefoon onthulde, en dankzij Sculpteo is het nu werkelijkheid geworden.

Het idee is dat je bijvoorbeeld een stuk speelgoed scant met de 3D Creator-app op je telefoon. Het bestand kun je vervolgens direct naar de machines van Sculpteo sturen. Binnen de app betaal je ook voor de afdruk. Sculpteo’s 3D-printers gaan vervolgens aan de slag en het uiteindelijke product wordt naar je toegestuurd. Daarvoor hoef je niet eens in de VS te wonen: het bedrijf verstuurt 3D-geprinte producten naar ieder land ter wereld.

De 3D-printer maakt bovendien gebruik van allerlei materialen in verschillende kleuren. Jij hoeft alleen maar aan te geven welk materiaal je wilt gebruiken, welke kleuren er van toepassing zijn en hoe groot het stuk speelgoed moet worden. Natuurlijk kun je allerlei objecten laten printen, zelfs een 3D-scan van je eigen gezicht.

Levensecht

Het mooie is dat de 3D Creator-app van de Sony Xperia XZ1 ook nog eens ontzettend goede scans maakt, als we Engadget mogen geloven. Het medium probeerde de app tijdens IFA uit en maakte een levensechte 3D-afbeelding van het hoofd van een werknemer. Maar het geheel wordt nu dus pas echt interessant, omdat je alles eenvoudig kunt scannen en vervolgens ook nog eens af kunt laten drukken.

In Nederland kun je de Sony Xperia XZ1 nu al reserveren vanaf 300 euro. Op 15 september moet deze geleverd worden.