De SoundSense helpt dove mensen letterlijk uit de brand

Onze oren waarschuwen ons geregeld in noodsituaties. Als er een alarm afgaat of een pistool wordt afgeschoten, weten we vrijwel meteen wat er aan de hand is en wat we moeten doen. Dat is echter een stuk lastiger als je doof bent. Daar wil het open source-apparaatje SoundSense van Furenexo bij gaan helpen. De SoundSense luistert of er luide alarmgeluiden zijn, zodat de drager met een trilling ook op de hoogte wordt gesteld.

De SoundSense hoort wanneer er luide geluiden in de directe omgeving te horen zijn. Daarbij kan het gaan om een brandalarm, maar ook om bijvoorbeeld geweerschoten. Zolang het volume ineens omhoogschiet, zal er een trilling worden afgegeven. Een dove drager zal dus even moeten leren dat de start van bijvoorbeeld een festivalconcert geen bomalarm is, maar we vermoeden dat ze dit vrij snel doorhebben.

Maker Furenexo zamelt geld in op Kickstarter, waar het apparaatje 80.000 dollar moet inzamelen om een succes te worden. Op het moment van schrijven hebben ze nog maar een fractie hiervan op zak, maar nog een maand te gaan. Of het ze gaat lukken is daarom nog de vraag.

Furenexo wil overigens meer apparaten voor doven op de markt brengen. Op deze manier hopen bijvoorbeeld smartphones en zelfrijdende auto’s toegankelijker te maken voor iedereen.