Soundwalk: Audiotours voor mensen die niet van audiotours houden

Van dit soort apps word ik direct een beetje blij. Omdat het idee zowel voor de hand liggend, eenvoudig, creatief, mooi, vol zinvolle nieuwe ervaringen en daardoor erg bijzonder is. Soundwalk is een nieuwe iPhone app waarmee je muzikale stadswandelingen kunt maken. Met de route ‘St. Germain des Prés’ loop je bijvoorbeeld in de voetsporen van Sartre, Napoleon, Delacroix en Gainsbourg door prachtig Parijs.

De app stippelt de route voor je uit en toont je waar je op dat moment bent. Bekende acteurs en filmmakers vertellen je tijdens de 1 uur durende wandeling waar je bent, vertellen je waargebeurde of fictieve verhalen die plaats vonden op de bijzondere pleintjes, steegjes en onbekende doorgangen die je onderweg tegen komt onder het genot van mooie achtergrondmuziek.

De makers van de Soundwalk noemen de app ‘een filmische ervaring in de echte wereld’. De schoonheid van een echte stad wordt gebruikt om jezelf als het ware in een film te begeven. Inmiddels zijn er al Soundwalks gemaakt van diverse wijken in New York, Beijing, Parijs, en Varanasi in India. Ga bijvoorbeeld met één van acteurs uit de Soprano’s mee voor een wandeling door Little Italy, of een mislukte beurshandelaar die je zijn verhalen vertelt over Wallstreet. Soundcloud beweert dus audiotours te bieden ‘for people who normally don’t do audiotours’.

De iPhone app van Soundcloud is vanaf vandaag verkrijgbaar in de App store en wordt vanavond feestelijk gelanceerd tijden de Nuit Blanche in Parijs. Bezoekers krijgen de app daar eenmalig gratis aangeboden. Wie vanavond in de buurt is wordt van harte uitgenodigd voor een borrel in Café de Flore om de lancering te vieren, waar ook de augmented reality versie van de app voor Google Android gepresenteerd zal worden. Too bad I can’t make it tonight.