SpaceShipTwo van Virgin Galactic bereikt voor het eerst de ruimte

SpaceShipTwo van Virgin Galactic is voor het eerst bij de rand van de ruimte gekomen en weer terug. Het ruimteschip van het bedrijf van Sir Richard Branson bereikte een hoogte van 82,7 kilometer. Daarmee was de vierde testvlucht een succes, meldt BBC.

Virgin Galactic werd in 2004 opgericht, vlak nadat Elon Musk SpaceX begon en Amazon-CEO Jeff Bezos Blue Origin oprichtte. De drie bedrijven zijn verwikkeld in een race om als eerste toeristen de ruimte in te brengen.

Het bedrijf van Branson heeft echter wat tegenslagen gehad. In 2008 beloofde het bedrijf al dat de eerste sub-orbitale vluchten voor toeristen binnen “18 maanden” plaats zouden vinden. Sindsdien zijn er regelmatig beloftes geweest om snel te beginnen met ruimtevluchten. Er waren echter vertragingen en in 2014 zelfs een fatale crash.

Mijlpaal

Nu pas is het ruimteschip voor het eerst op het randje van de ruimte geweest. Volgens het bedrijf brandde de motor 60 seconden lang, waarbij het met 2,9 keer de snelheid van het licht omhoog schoot.

De raket had twee piloten en een mannequin genaamd Annie als passagier aan boord. Ook waren er vier wetenschappelijke onderzoeken voor NASA aan boord.

Voor Virgin Galactic is dit een grote mijlpaal. Concurrenten zijn echter al veel verder gekomen, al zijn er geen mensen aan boord van hun raketten. SpaceX wil begin volgend jaar samen met NASA bemande missies uit gaan voeren. Blue Origin heeft ook plannen om de eerste crew in 2019 de ruimte in te sturen.