SpaceX begint met testen van motor voor raket die naar Mars gaat

De droom van Elon Musk en SpaceX is weer een stapje dichterbij de werkelijkheid gekomen. Hun nieuwe motor voor een raket is naar Texas gestuurd om getest te worden. De motor moet onderdeel worden van de raket die uiteindelijk naar Mars gaat vliegen.

Veel over de motor is nog niet bekend. Wel weten we dat het de Raptor heet en dat het de opvolger van de Falcon Heavy, de herbruikbare raket die SpaceX bouwt voor hun Mars Colonial Transporter-project, moet aandrijven. Tijdens een Reddit AMA (Ask Me Anything) onthulde Musk zelfs al dat het in staat is om 500.000 pond aan stuwkracht te leveren bij de lancering. Daarmee is hij drie keer zo krachtig als de motoren van de Falcon 9 en Heavy.

De verwachting is dat de raket met de Raptor in staat is om een ruimtevaartuig dat honderd keer groter is dan een SUV de lucht in te sturen. Daarnaast moet het honderd ton aan lading mee kunnen nemen. Een belangrijk punt, want SpaceX wil bemande missies naar Mars doen. Op Mars groeit echter niets en de reis is lang, waardoor er veel benodigdheden mee moeten.

In 2024 wil SpaceX voor het eerst een bemande missie naar Mars sturen. Met deze ontwikkeling lijkt dat mogelijk te zijn. Volgens Ars Technica duurt het zeven jaar om een motor voor een raket te ontwikkelen. Het testen ervan gebeurt over het algemeen aan het einde van de ontwikkeling er van. Welke testen er uit worden gevoerd in Texas is echter niet bekend.