SpaceX gaat toch volgend jaar pas weer raketten lanceren

SpaceX verwachtte eerst nog dat ze vanaf begin deze maand weer raketten zouden gaan lanceren, maar dat is nu uitgesteld. De komende lancering is pas in januari, omdat het bedrijf nog wacht op de uitslag van een onderzoek naar een explosie in september. Dit maakte SpaceX gisteren bekend via haar website.

De explosie in september vond plaats op de lanceerbasis van de Falcon 9. Dat gebeurde tijdens een test van de motoren van de raket. Het rapport waar nu op gewacht wordt gaat waarschijnlijk vertellen dat er een probleem was in de interactie tussen supergekoelde brandstof en koolstof dat aan de buitenkant van de heliumcontainers zit. Dit zou ervoor gezorgd hebben voor een breuk in één van de flessen, wat leidde tot de explosie.

Het onderzoek wordt volgens SpaceX nu afgerond en de laatste stappen om de veiligheid en betrouwbaarheid bij de volgende lancering te waarborgen worden genomen. Bij de eerstvolgende lancering moet het bedrijf tien kleine communicatiesatellieten van Iridium Communications de ruimte in brengen. Die missie stond eigenlijk op de planning voor half december, maar SpaceX zegt met het uitstel extra voorbereidingen te kunnen treffen en meer tests te kunnen uitvoeren.

Overigens is de pauze van vier maanden nog relatief klein zo vlak na een ongeluk. In juni 2015 ontplofte er een raket vlak na de lancering, en toen duurde het een half jaar voor er weer een Falcon de lucht in ging.