‘SpaceX gaat volgende maand testvlucht met Crew Dragon maken’

SpaceX heeft gisteren de motoren getest van de Falcon 9-raket die de een testvlucht met de Crew Dragon moet gaan maken. Tijdens die vlucht gaat nog geen bemanning mee, maar is een test voor het lanceringssysteem en de Crew Dragon zelf. Ook moet duidelijk worden of het voertuig veilig aan ISS gekoppeld kan worden.

Of de test met de motoren succesvol was, is onbekend. Maar de test is in ieder geval een grote stap vooruit voor SpaceX en NASA. Een dergelijke test vindt namelijk meestal twee weken voor de lancering van een raket plaats. De datum voor de missie moet nog bekendgemaakt worden, maar bronnen van Ars Technica stellen dat dit op 23 februari zal zijn.

Inspectie

Voor er een officiële lanceerdatum wordt vastgesteld, moet er eerst nog groen licht gegeven worden bij een laatste inspectie door het bedrijf en NASA. Werknemers van NASA gaan die inspectie ondanks de shutdown van de Amerikaanse overheid, wat betekent dat ze nu niet betaald krijgen.

SpaceX gebruikte sinds 2012 de Dragon om ISS te bevoorraden. De Crew Dragon is een vernieuwde versie hiervan. Er zijn bijvoorbeeld systemen voor het ondersteunen van leven voor maximaal zeven astronauten aanwezig.