SpaceX lanceert weer succesvol raket na ontploffing in september

Het is SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gelukt om een raket te lanceren. De Falcon 9, zoals de raket heet, werd zaterdag gelanceerd van de Vandenberg Air Force Base in Californië. Het is de eerste succesvolle lancering van het bedrijf sinds een ongeval in september 2016.

Toen ontplofte een raket op het landingsplatform in Cape Canaveral, Florida. Die Falcon 9 stond toen niet op het punt de lucht in te gaan, maar werd voorbereid op een vlucht die enkele dagen later zou plaatsvinden.

De raket die dit weekend werd gelanceerd bracht tien satellieten in een baan om de aarde. Na lancering is de eerste trap van de raket bovendien succesvol geland op een platform in de Grote Oceaan. Het is de vijfde keer dat het SpaceX gelukt is om een landing op zee uit te voeren. De eerste keer was in april 2016. Het bedrijf heeft ook twee succesvolle landingen op land uitgevoerd.

Herstel

Dat het SpaceX ongeveer vier maanden na de ontploffing weer operationeel is, wordt gezien als redelijk snel. Na de ontploffing zou het voor een bedrijf doorgaans negen tot twaalf maanden duren om weer de lucht in te gaan. Dat zei de CEO van het concurrerende ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance na de ontploffing tegen Reuters.

Volgens de CEO is het zoeken naar de oorzaak van een ongeluk het grootste probleem voor een bedrijf. Elon Musk noemde de ontploffing op Cape Canaveral ook “een van de moeilijkste en complexe fouten die het bedrijf in 14 jaar heeft meegemaakt.”