SpaceX landt voor het eerst raket op een droneschip

Er waren meerdere testvluchten voor nodig, maar het is SpaceX dan toch eindelijk gelukt: het ruimtebedrijf heeft een raket laten landen, bovenop een droneschip dat drijft in de oceaan. Hiermee heeft SpaceX een raket gebruikt die meerdere keren achter elkaar gebruikt kan worden.

Vijf keer is kennelijk scheepsrecht voor SpaceX: er waren volgens The Verge vier gefaalde tests nodig voordat het ruimtebedrijf slaagde in een landing op een droneschip. Het lukte SpaceX eerder wel om op de grond te landen tijdens een testvlucht in het Amerikaanse Cape Canaveral.

De testvlucht is groot nieuws voor SpaceX’s initiatieven. Een raket die kan landen kan makkelijker worden hergebruikt, waardoor het ruimtebedrijf niet steeds een nieuw exemplaar hoeft te bouwen. Dat was jarenlang wel de norm bij ruimtevluchten. Een raket schoot dan de lucht in, waarna ieder onderdeel in de ruimte of op aarde werd achtergelaten. Astronauten landden toen door met een speciale capsule en parachute naar de aarde te storten.

Door raketten opnieuw te gebruiken en onderdelen te besparen, wil het bedrijf ruimtevluchten goedkoper maken. Dat maakt het op zijn beurt mogelijk om sneller en vaker de lucht in te gaan. De zeelanding van de raket is van belang, want het bedrijf wil twee derde van zijn raketten op het water laten neerkomen.