Waarom SpaceX vannacht geschiedenis schrijft

Het is SpaceX inmiddels al een aantal keer gelukt om een raket na lancering weer op aarde te late landen, maar het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft nog niet eerder een poging ondernomen om zo’n raket nog een keer de ruimte in te schieten. Komende nacht om 00.27 uur is SpaceX dat voor het eerst van plan.

De raket die vannacht opstijgt, vloog een jaar geleden ook al. Toen ging hij naar het International Space Station voor NASA en landde toen op een droneschip in de oceaan. Nu brengt diezelfde raket een satelliet de ruimte in.

Keerpunt voor de ruimtevaart

Het is een missie waar SpaceX nu al 5 jaar aan werkt en het kan het keerpunt zijn voor de ruimtevaart.

Tot nu toe zijn vrijwel alle raketten die ooit de ruimte ingingen, vernietigd na lancering. Dit betekende dat er iedere keer dat er iets de ruimte in moest er een compleet nieuwe raket – met een prijskaartje van tientallen tot honderden miljoenen per keer – gemaakt moest worden. Maar SpaceX hergebruikt die raketten om de ruimtevaart goedkoper en bereikbaarder te maken voor een grotere groep van de mensheid.

SpaceX is niet altijd succesvol

Daarbij worden raketten overigens niet volledig hergebruikt. Het gaat om de onderkant van de raket, of de eerste trap. Daar zitten de hoofdmotoren en de overgebleven brandstof in – het duurste deel van de raket. Ongeveer 10 minuten na iedere lancering wordt dat onderste deel losgekoppeld van de bovenkant, waarna hij begint aan zijn terugvlucht naar de aarde.

De brandstof die in de eerste trap overgebleven is zorgt voor een gecontroleerde landing op aarde. SpaceX heeft de afgelopen 2 jaar geprobeerd om bijna iedere raket weer op aarde te laten landen. Van de 13 pogingen waren er 8 succesvol; nog geen garantie voor succes dus.

De Falcon 9-raket die vanavond de lucht in gaat moet ook weer op een droneschip landen. Als dat lukt moet hij opnieuw hergebruikt worden in de toekomst. Volgens SpaceX-topman Elon Musk kan zo’n raket tot 100 keer hergebruikt worden, wat de kostprijs van lancering per keer enorm zou drukken.

SpaceX livestream

Wanneer de Falcon 9-raket om 00.27 uur de lucht in gaat is dat via de SpaceX livestream te volgen.