SpaceX start ontwikkeling testbaan voor Elon Musk’s Hyperloop

SpaceX gaat een testbaan openen voor de Hyperloop, de futuristische trein van Elon Musk die je met dik 1200 kilometer per uur naar je bestemming brengt.

Musk lanceerde het idee voor een totaal nieuwe transportmethode al in 2012, maar deed er aanvankelijk niet veel mee. In 2013 publiceerde hij alsnog een behoorlijk gedetailleerd verslag over de Hyperloop, waarmee het mogelijk moet zijn om binnen 35 minuten van Los Angeles naar San Francisco te reizen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de Hyperloops voor reizen tot 1400 kilometer sneller en goedkoper zijn dan vliegtuigen.

Musk leek zich in eerste instantie niet zelf bezig te willen houden met de ontwikkeling van de Hyperloop. De plannen zijn namelijk open source, zodat separate bedrijven als Hyperloop Transportation Technologies en Hyperloop Technologies ermee aan de slag konden gaan. De testbaan van Space X, dat eigendom is van Musk, is dan ook zijn eerste officiële bijdrage aan de daadwerkelijke ontwikkeling van het vervoersmiddel.

De testbaan wordt zo’n 1,5 kilometer lang en ligt naast het hoofdkantoor van SpaceX in Hawthorne.  Het is de bedoeling dat de eerste tests met schaalmodellen binnen een jaar van start gaan. Musk en SpaceX zijn overigens niet van plan om de Hyperloop uiteindelijk ook commercieel in te zetten. Ze hopen de ontwikkeling van de techniek vooral een boost te geven. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het design van de zogeheten pods, waar de passagiers straks in zitten. “We vinden het geweldig dat verschillende bedrijven werken aan hun eigen hyperloops”, aldus SpaceX. “We hopen te kunnen helpen door een werkend prototype te ontwikkelen. We willen studenten aanmoedigen zelf met een ontwerp te komen, zodat wij deze ontwerpen als schaalmodel kunnen gaan testen.”