Elon Musk wil volgend jaar twee toeristen naar de maan sturen

Als je twijfelt over waar je volgend jaar op vakantie gaat: wel eens aan de maan gedacht? SpaceX wil volgend jaar de eerste gewone burgers ‘voor de lol’ naar de maan sturen. En het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft ook daadwerkelijk twee geïnteresseerden gevonden.

Nu is ruimtevaarttoerisme geen nieuw concept, maar tot nu toe hebben we het dan over heel kort de ruimte in vliegen en dan meteen weer terugkeren. Op en neer naar de maan is wel andere koek. Maar het lijkt wel of Elon Musk er zijn hand niet voor omdraait.

Het tweetal heeft volgens SpaceX “al een significant aanbetaling gedaan voor een maanmissie”. Het bedrijf hoopt later dit jaar te starten met gezondheidsonderzoeken en trainingen voor de twee maantoeristen. Wie het zijn wordt pas bekend als de onderzoeken succesvol zijn doorlopen.

ISS

De missie zelf zal plaatsvinden nadat SpaceX succesvol bemanning naar de ISS heeft gebracht. Het ruimtevaartbedrijf lanceert later dit jaar voor het eerst een Crew Dragon-capsule naar het ruimtestation. Eerst zonder mensen als test en volgend jaar met bemanning.

Is dat succesvol en heeft SpaceX de vluchten naar de ISS op gang gekregen, dan wil Elon Musk met zijn raketten toeristen naar de maan sturen. Dat dit volgend jaar ook daadwerkelijk al gaat gebeuren is erg optimistisch, want dan mag er nergens iets misgaan.

Maanmissies

Wat veel mensen denken is dat de vluchten van SpaceX de eerste in decennia zouden zijn die naar de maan gaan, maar dat is niet weer. De NASA stopte in 1972 met zijn apolloprogramma, na de kleine stap van Neil Armstrong. Sindsdien zijn er echter nog veel onbemande missies geweest.

De maantoeristen die SpaceX de ruimte in stuurt, landen overigens niet op de maan en kunnen dus ook geen vlag planten. Ze vliegen om de maan en keren dan terug naar de aarde.

Ondertussen maken veel landen zich klaar om weer bemande missies naar de maan op te zetten, maar Elon Musk lijkt ze allemaal voor te zijn. Landen als India, Japan en China willen in 2020 weer mensen naar de maan sturen. Ook de EU en Rusland maken plannen voor bemande missies in de jaren 20.