Speciale browserplugin moet ticketscammers bij EK 2016 tegenhouden

Net als bij ieder ander groot evenement, kun je voor het Europees Kampioenschap online tickets kopen op minder-officiƫle websites. Het gaat daarbij vaak om doorverkoopsites, of sites die voetbalfans voor de gek houden om geld afhandig te maken. De UEFA wil daar nu iets aan gaan doen op een wat fanatieke wijze. Een speciale browserextensie waarschuwt namelijk zodra je op een onofficiƫle site je ticket probeert te kopen.

UEFA werkt daarvoor samen met Brandsays, dat een browserextensie aanbiedt voor online ticketverkopers die zo ook phishing proberen tegen te gaan. Met dezelfde extensie kunnen ticketkopers ook mogelijk verdachte websites melden, zodat de UEFA zijn lijst kan aanvullen.

Het is een interessant initiatief, al kun je afvragen hoeveel phishingpogingen hiermee worden tegengehouden. We zitten anno 2016 immers vooral op onze smartphones, waarop je niet zo snel een browserextensie installeert. Daarnaast zullen alleen kopers die bewust zijn van dit soort praktijken de extensie installeren – waardoor mensen die zich van geen kwaad bewust zijn er weinig aan hebben.