Spiegeltje spiegeltje aan de wand: Deze website vertelt je hoe mooi je bent


Dit is of de meest enge, óf de meest briljante applicatie die ooit is verzonnen. De website Anaface analyseert namelijk aan de hand van je pasfoto jouw schoonheid, en geeft je op basis hiervan een cijfer. Vrij confronterend misschien, maar stiekem ook wel grappig.

Wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld die in staat zou zijn jou precies te kunnen vertellen hoe knap je bent. Een vrij subjectief concept zou je kunnen zeggen, maar de score is niet helemaal nergens op gebaseerd volgens maker Bryan Cooley:

The algorithm we use is based on a combination of neo-classical beauty measures, substantial research and statistical analysis.

Kunstenaars en architecten hebben sinds de Renaissance getracht schoonheid te kwantificeren in terme van wiskundige proporties. Recenter suggereren verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat symmetrie een cruciale rol speelt in onze perceptie van aantrekkelijkheid. Een dergelijke symmetrie zou namelijk duiden op gezonde en sterke genen, iets waar we onbewust voor vallen.

l8rzwo1302149943

Symmetrie staat dan ook centraal bij de analyse van je gezicht op Anaface. Nadat je een foto hebt geüpload op de website bepaalt de applicatie hoe knap je bent aan de hand van zeventien datapunten. Deze punten worden geplaatst op verschillende punten van het gezicht, zoals het voorhoofd en de zijkanten van de mond. De referentiepunten kunnen vervolgens worden gemeten, vergeleken en worden beoordeeld.

Klinkt alsof deze applicatie ons toch meer kan vertellen over onze schoonheid dan je in eerste instantie zou denken. Durf je nu nog wel?