‘Spil in rechtszaak tussen Uber en Waymo is nu profeet van de AI-god’

Anthony Levandowski, de man die eerder dit jaar bij Uber werd ontslagen vanwege mogelijke diefstal van bedrijfsgeheimen van Google, is nu de profeet van een in de toekomst zelfgecreëerde AI-god. Hij heeft daarvoor in 2015 een kerk gesticht, schrijft Wired in een profiel van de man.

De kerk heet Way of the Future en heeft als doel om ‘een goddelijkheid te creëren op basis van kunstmatige intelligentie’. Levandowski wil de god ‘eren om bij te dragen aan het verbeteren van de maatschappij’.

Als religieuze organisatie zonder winstoogmerk heeft Way of the Future nog geen formulieren over geldstromen openbaar gemaakt, schrijft Wired. Het techmagazine ontdekte wel dat Levandowski de CEO van de kerk is. Wie er verder bij de religieuze organisatie betrokken is, is onbekend.

Rechtszaak

Ondertussen is de profeet Levandowski de spil in een rechtszaak tussen taxibedrijf Uber en Waymo, het zusterbedrijf van Google dat werkt aan een zelfrijdende auto. Levandowski werkte bij Google aan de zelfstandige auto toen dat nog geen zelfstandig bedrijf was. Na zijn vertrek richtte hij zijn eigen startup voor zelfrijdende vrachtwagens op: Otto.

Dit bedrijf werd in augustus 2016 overgenomen door Uber. Levandowski zou bij de stappen tussen de bedrijven hebben geprobeerd om bedrijfsgeheimen van Waymo mee te nemen naar Uber. Het taxibedrijf zegt op zijn beurt niets fout te hebben gedaan, maar was volgens Waymo al in maart 2016 op de hoogte van de gestolen Google-documenten.

De rechtszaak begint naar verwachting op 10 oktober, maar kan nog uitgesteld worden. Naar verwachting beslist de rechter volgende week of dat gebeurt.