Ook sportmerk Riddell lanceert sensoren voor in sporthelmen

Een nieuw seizoen American Football in de Verenigde Staten, een nieuw seizoen discussie over de opkomst van midden- tot zwaar hersenletsel bij spelers in de NFL. Ook sportmerk Riddell mengt zich in de discussie, maar met een mogelijke oplossing.

“Dit is geen diagnostisch gereedschap”, benadrukte het team van Riddell nog maar eens tijdens de lancering van hun InSite-sensoren systeem voor sporthelmen.

Logisch, want in de Verenigde Staten zijn ze natuurlijk als de dood om een oplossing als deze op de verkeerde manier te worden zien ingezet. Toch is het InSite-systeem een welkome toevoeging aan de kleding van American Football-spelers.

Het grote verschil tussen het InSite-systeem van Riddell en Reebok’s CHECKLIGHT is de mogelijkheid van eerstgenoemde om op afstand de impact op het hoofd van spelers te volgen. De sensoren verzenden via een draadloos signaal de verzamelde gegevens naar een kleine ontvanger die een sportarts direct inzicht geeft in de kracht van de klap.

ridell-insight

Volgens sportcoaches die het systeem hebben getest heeft het InSite systeem echter niet alleen als functie dat het tijdens de wedstrijden voorkomt dat spelers te lang doorgaan, het geeft coaches ook inzicht in het verbeteren van tackle-techniek om te voorkomen dat spelers elkaar blesseren.

Een setje sensoren komt al snel op $150 per speler, wat natuurlijk een verwaarloosbaar bedrag is in de strijd tegen blijvend hersenletsel. De monitor kost $200 en kan zo’n 150 spelers tegelijk volgen op het veld.