‘Spotify gaat aantal albums beperken tot betalende klanten’

Een aantal nieuwe albums dat in de toekomst op Spotify uitgebracht wordt, is alleen te beluisteren voor betalende klanten. Dat heeft de streamingsdienst afgesproken met een aantal grote platenmaatschappijen, meldt The Financial Times. Het kan nog wel enkele maanden duren voordat het eerste album alleen voor gebruikers van Spotify Premium beschikbaar wordt.

Volgens The Financial Times is de maatregel in overleg met platenmaatschappijen genomen. In het gesprek om nieuwe licentie-afspraken hoeft Spotify minder royalty’s te betalen, zeggen bronnen van de krant. In ruil daarvoor zal een aantal nieuwe albums voor een onbekende achter de betaalmuur te vinden zijn.

Spotify staat al jaren onder druk van platenmaatschappijen om het gratis abonnement te beperken. Geruchten dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren, gaan inmiddels ook al een tijdje rond. De nieuwe afspraken staan echter nog niet vast.

Beursgang

De nieuwe afspraken zijn volgens The Financial Times een voorbereiding op een beursgang. De drie grote platenmaatschappijen, Sony, Universal en Warner, willen daarvan profiteren. Daarvoor moet Spotify wel beginnen met het verdienen van geld.

Het Zweedse bedrijf heeft momenteel 50 miljoen betalende gebruikers, maar leed in 2015 nog altijd een verlies van 173 miljoen euro. De omzet steeg wel significant: van iets meer dan 1 miljard euro in 2014 naar bijna 2 miljard euro in 2015. Cijfers van vorig jaar zijn niet bekend.