Spotify: ‘Apple misbruikt macht van App Store in concurrentiestrijd muziekdiensten’

Spotify

Het leek allemaal heel onschuldig: Apple heeft een update voor de Spotify app afgekeurd, omdat hij niet goed gebruikmaakt van een betaalsysteem van de App Store. Volgens Spotify is dit echter niet een algemene app-afkeuring, maar gaat het om machtsmisbruik binnen de App Store. Door de Spotify app om allerlei redenen te weigeren, zou het bedrijf zijn eigen muziekdienst Apple Music een betere positie in de markt geven.

Dat is volgens Spotify machtsmisbruik – en dat mag niet volgens Amerikaanse en Europese antitrustwetten. Spotify heeft daarom een brief naar Apples hoogste advocaat gestuurd om de kwestie aan te vechten. Recode kreeg die brief in handen.

Het gaat volgens het muziekbedrijf niet alleen om de recent geweigerde app-update: Apple zou structureel het leven moeilijk maken van app-ontwikkelaars die concurreren met Apple-diensten. Omdat de App Store zo groot is, zou dat het bedrijf een unieke machtspositie geven.

We zagen het al eens eerder gebeuren: Apple deed er bijvoorbeeld maandenlang over om de Google Maps-app voor iOS goed te keuren, vlak nadat Apple Maps was geïntroduceerd in een software update. Voor Google was dat vervelend, maar bij Spotify zijn de gevolgen nog veel groter. De muziekapp is immers alles dat het bedrijf heeft om geld mee te verdienen. Al gaat het hier gelukkig om een app-update, niet de app zelf. Die kun je namelijk nog gewoon downloaden.