Spotify belooft om 18,5 miljoen euro uit te keren aan de muziekindustrie

Spotify heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse National Music Publishers Association (NMPA) om 18,5 miljoen euro uit te keren aan uitgevers en songwriters. De muziekdienst hoopt hiermee dat daarmee een einde komt aan de rechtszaken die meerdere keren door uitgevers en songwriters werden aangespannen.

Een van de muzikanten, David Lowery, startte met ruim honderd andere muzikanten bijvoorbeeld een rechtszaak omdat Spotify hun muziek zonder licentie zou gebruiken. Ze eisten daarvoor een schadevergoeding van 150 miljoen dollar.

Hoewel de overeenkomst om een veel kleiner bedrag gaat, zo’n 21 miljoen dollar, is de kans volgens The Verge groot dat de uitgevers en songwriters hiermee akkoord gaan. Eerder bereikte de NMPA bijvoorbeeld al een zelfde soort deal met YouTube, waarbij de meeste aanklagers toen ook besloten om zich aan te sluiten bij de schikking.

Spotify is blij met de deal omdat het naar eigen zeggen “altijd de bedoeling is geweest om schrijvers en uitgevers elke cent te betalen”. Vanaf april krijgen muziekschrijvers en uitgevers drie maanden de tijd om de compensatie voor het gebruik van hun muziek door Spotify op te eisen.