Spotify en Deezer willen dat EU optreedt tegen macht van concurrenten uit de Verenigde Staten

Europese muziekdiensten Spotify (Zweden) en Deezer (Frankrijk) willen dat de Europese Commissie optreedt tegen grote concurrenten uit de Verenigde Staten, zoals Apple en Amazon. Dat schrijft The Financial Times. De diensten beschuldigen de Amerikaanse bedrijven van oneerlijke concurrentie, waar kleinere bedrijven de dupe van worden.

De CEO’s van Spotify en Deezer roepen de Europese Commissie in een brief op een ‘eerlijker speelveld’ te creëren. De streamingsdiensten vinden dat Brussel de grote Amerikaanse concurrenten in toom moet houden, omdat zij hun ‘voordeelpositie regelmatig misbruiken’.

Spotify klaagt onder meer om de commissie die het bedrijf moet afstaan als een klant via Apple een abonnement op Spotify Premium koopt. Apple rekent over elke transactie een vergoeding van dertig procent van de aankoopprijs. Bovendien biedt het bedrijf zijn eigen muziekdienst aan: Apple Music.

Poortwachters

Naast streamingsdiensten roepen ook andere bedrijven in dezelfde brief op om de macht van Amerikaanse concurrenten aan banden te leggen. Het gaat volgens The Financial Times om game-ontwikkelaars en uitgevers. Kleine bedrijven zien de grote concurrenten als poortwachters van het internet.

De Europese Commissie werkt al aan een voorstel over de positie van deze platforms tegenover kleinere bedrijven. De nieuwe regels moeten er onder meer voor zorgen dat de bedrijven vergoed worden als zij plots lager scoren op de platforms van grote techbedrijven.