Het is officieel: Nieuwe albums verdwijnen bij Spotify achter een paywall

Heb je een gratis abonnement op Spotify? Dan heb je straks niet alleen maar last van die irritante reclames, maar kun je ook veel nieuwe muziek niet beluisteren. Spotify heeft namelijk een nieuw contract gesloten met Universal Music en daarin staat dat nieuwe albums de eerste twee weken enkel voor betalende abonnees beschikbaar zijn. Singles zijn wel direct beschikbaar voor mensen met een gratis abonnement.

Spotify is op dit moment in onderhandeling met verschillende platenmaatschappijen en het zou logisch zijn dat de deals met andere maatschappijen er ongeveer hetzelfde uit gaan zien. Dat betekent dat het gratis abonnement van Spotify minder interessant wordt, maar desondanks nog steeds heel compleet. Alles komt en blijft uiteindelijk gewoon beschikbaar, zonder dat je er voor hoeft te betalen.

Overigens verdwijnen niet alle nieuwe releases automatisch achter de paywall. De keuze ligt bij de artiest in kwestie, in waarschijnlijk in de praktijk in samenspraak met Universal Music. De verandering wordt per direct ingevoerd.

Beursgang

Al jaren gaan er geruchten over de beperkingen van het gratis aanbod van Spotify. Platenmaatschappijen zijn er niet blij mee dat hun muziek gratis beschikbaar wordt gesteld en er is ook veel kritiek hoeveel er aan verdiend wordt. Tegelijkertijd is het gratis abonnement waarschijnlijk de reden dat Spotify nu zo’n 50 miljoen betalende gebruikers heeft. Hun gratis aanbod is ook nog eens uniek; de concurrentie biedt dat niet aan.

Voor Spotify, dat logischerwijs heel graag wil vasthouden aan het gratis abonnement, is deze deal waarschijnlijk het best haalbare. Nieuwe langetermijncontracten met de grote platenmaatschappijen maken de weg vrij voor een beursgang. Het is nu alleen nog afwachten of het bedrijf ook met andere partijen dan Universal een dergelijke deal kan sluiten. Dat zal de komende weken/maanden duidelijk worden.