Square Enix verwijdert drie mobiele games in België wegens lootbox-wet

Square Enix mobiele game

Speluitgever Square Enix verwijdert drie mobiele games in België. Reden is dat het land een nieuwe wet heeft aangenomen, waardoor zogenaamde lootboxen gezien worden als een vorm van gokken. Het gaat om Mobius Final Fantasy, Kingdom Hearts Union X en Dissida Final Fantasy Opera Omnia, meldt The Guardian.

De spellen zijn drie van de grootste titels in de mobiele branche van de uitgever. Ze bevatten echter ook allemaal lootboxen: digitale beloningen die je kunt kopen met echt of virtueel geld, die willekeurige spullen bevatten voor in het spel.

Wetgeving

België begon hier in april actie tegen te ondernemen. Toen besloot een spelcommissie dat de lootboxen tegen de gokwetgeving ingingen. “Het mixen van spellen en gokken, zeker op een jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de mentale gezondheid”, aldus de Koen Geens, de minister van Justitie in België, destijds.

Ook andere spellen hebben last van de wet. De ontwikkelaars van de populaire online RPG Guild Wars 2 verwijderden in september al aankopen met echt geld in het spel. Maar in zogenaamde free-to-play-spellen – zoals die van Square Enix – zijn dat soort aankopen de enige manier om geld te verdienen met het spel. Zonder de lootboxen is er geen reden om de spellen uit te brengen voor ontwikkelaars.