Staatssecretaris Mansveld: “Uberpop is en blijft verboden”

Slecht nieuws voor Uber: staatssecretaris Wilma Mansveld houdt voet bij stuk en vindt dat Uberpop verboden moet blijven. Uberpop voldoet volgens de PvdA’er niet aan de eisen die onze wet aan een taxidienst stelt.

Uberpop is sinds zijn introductie al controversieel, omdat de dienst in de ogen van veel mensen zorgt voor oneerlijke concurrentie. De prijzen van een Uberpop-rit ligt flink lager dan een rit met een reguliere taxi, aangezien iedereen zichzelf aan kan melden als chauffeur. Uber maakte onlangs wel bekend dat het alleen nog maar gebruik zou maken van chauffeurs met een vergunning, maar dat is in de ogen van Mansveld niet voldoende om Uberpop alsnog toe te staan.

Mansveld is wel van plan om de regels voor taxi’s aan te passen, zodat innovatie bevordert wordt. Uit haar voorstel blijkt dat ze chauffeurs niet langer wil verplichten een ritbon aan de klant te geven, terwijl ook de papieren taxivergunning en tariefkaart tot het verleden moeten gaan behoren, omdat hier ook digitale oplossingen voor zijn. Daarnaast hoeft de taximeter niet meer ingeschakeld te worden als vooraf afspraken zijn gemaakt over de kosten van de rit.

Uber Nederland heeft nog niet gereageerd op de plannen van Mansveld.