Stanford wil de mensheid gaan verbeteren met kunstmatige intelligentie

kunstmatige intelligentie

De Stanford University is een nieuw instituut gestart dat zich moet gaan richten op het onderzoeken, begeleiden en ontwikkelen van om mensen draaiende kunstmatige intelligentie (AI) technologieën en -applicaties. Het instituut heet het Human-Centered Artificial Intelligence (HAI).

Het HAI heeft als missie om de ‘menselijke omstandigheden’ te verbeteren aan de hand van AI-onderzoek, -onderwijs en -beleid. Het instituut wil samen gaan werken met organisaties uit de industrie, overheden en andere organisaties die het doel van een betere mensheid via AI delen.

Bijdragen van Google en Microsoft

De bedoeling is dat er input komt vanuit de gehele universiteit en vanuit verschillende disciplines. Niet alleen tech-afdelingen kunnen dus bijdragen, maar bijvoorbeeld zakelijke of gezondheidsopleidingen. Daarnaast moet HAI zich gaan richten op “uitdagingen en disrupties” die AI creëren voor de gemeenschap, zoals het effect van automatisering op de banenmarkt.

HAI wordt geleid door John Etchemendy, een filosofieprofessor, en Fei-Fei Li, een professor in computerwetenschappen en voormalig directeur van het Stanford AI Lab. Het instituut krijgt echter bijdragen van werknemers uit de gehele universiteit. Verder heeft het adviseurs van onder meer Google en Microsoft.

Foto: Shutterstock.com