Voor de meeste Star Wars-fans kan eind augustus niet snel genoeg komen. Dan begint namelijk eindelijk de serie Star Wars: Ahsoka, dat verder gaat met het verhaal van Ahsoka, de voormalige leerling van Anakin Skywalker. Haar verhaal is een bijzondere en eentje die al héél lang loopt. Voor de nieuwe serie begint, wil je dus misschien wat andere series (opnieuw) gaan kijken. Nieuwsgierig naar wat je echt gezien moet hebben of wil je gewoon even in hoofdlijnen worden bijgepraat? Geen zorgen, we got you covered.
Het verhaal van Ahsoka begint tijdens de Clone Wars, de oorlog tussen The Republic en de seperatisten, waar we in de eerste twee prequel-films ook al meer van zagen. In de praktijk wordt die oorlog vooral uitgevochten door de Jedi, de klonen van The Republic (vandaar de naam ‘Clone Wars’), robots van de seperatisten en hier en daar een Sith.
Hoewel we in die eerste prequels al wat van de oorlog zien, ontdekken we er in de animatiefilm Star Wars: The Clone Wars en de gelijknamige serie Star Wars: The Clone Wars veel meer over. Deze film en serie volgen vooral Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi – maar bijvoorbeeld ook R2-D2 en Queen Amidala – tijdens de oorlog. We zien dat Anakin inmiddels een Jedi Knight is, wat betekent dat hij zijn eigen Padawan mag opleiden. Die Padawan is Ahsoka Tano, op dat moment nog een tiener. Echt enthousiast is hij daar in het begin niet over, maar de twee leren elkaar steeds beter kennen en worden uiteindelijk goede vrienden.
Ahsoka: ‘I’m no Jedi’
De verwachting is logischerwijs dat Ahsoka een Jedi wordt, net als Obi-Wan en Anakin. En jarenlang blijft ze inderdaad op dat pad, waarbij ze training krijgt van niet alleen Anakin, maar diverse Jedi. Daarnaast geeft ze samen met andere Jedi leiding aan de kloonlegers van The Republic, waar ze ook goede vrienden maakt. Denk aan Captain Rex, één van de eerste klonen, die haar ook vele nuttige lessen weet te leren.
Toch blijft ze niet op het pad van de Jedi. Ahsoka komt in een flinke ruzie met de Jedi terecht als de Jedi Temple aangevallen wordt. Iemand blijkt bommen te hebben geplaatst in de Temple, met aanzienlijke gevolgen. Alles wijst erop dat Ahsoka de dader is, al heeft Anakin daar toch al snel zijn twijfels bij. Helaas kan hij weinig voor haar doen: Ahsoka wordt de Jedi Order uitgestuurd.
Natuurlijk heeft Ahsoka niets met de aanval te maken. Barriss Offee – een Jedi Padawan én een goede vriendin van Ahsoka – blijkt achter de aanval te zitten. Ze is het niet eens met de acties van de Jedi in de oorlog en keert zich tegen de order, en blijkbaar dus ook tegen haar vriendin. Als de Jedi Order dat ontdekt – mede dankzij Anakin, die op onderzoek is uitgegaan – bieden ze Ahsoka aan om terug te keren. Maar daar heeft de voormalige Padawan na alle gebeurtenissen geen interesse meer in. Ze besluit de Order definitief te verlaten, tot verdriet van Anakin.
Mandalore en Order 66
De voormalige Padawan verhuist in het laatste seizoen van Clone Wars naar de lagere regionen van Coruscant, waar ze de zussen Trace en Rafa leert kennen. Ze leeft daar een tijdje, tot de Jedi Order haar vraagt te komen helpen in een nieuwe strijd. De planeet Mandalore – waar de Mandalorians ooit leefden – is overgenomen door Darth Maul (ja, die blijkt nog te leven!).
Ahsoka besluit inderdaad te helpen en reist dus naar Mandalore, waar ze ook een aantal oude vrienden weer ziet. Anakin geeft haar een nieuwe set lightsabers en samen met Captain Rex leidt ze een leger klonen. Daarnaast krijgt ze hulp van de Mandalorian Night Owls, die onder leiding staan van Bo-Katan Kryze. Ja, dat is diezelfde Bo-Katan die we nu ook gezien hebben in The Mandalorian. Ook haar verhaal loopt namelijk al veel langer (haar zus had ooit zelfs een romantische relatie met Obi-Wan Kenobi!).
De strijd om Mandalore is heftig, maar succesvol. Ahsoka verslaat Maul en weet hem te arresteren. Maar op de weg terug treedt Order 66 in werking. Voor wie de films niet meer scherp op zijn netvlies heeft: Order 66 is een bevel van de Emperor, die we op dat moment vooral kennen als Chancellor Palpatine. Hij blijkt een Sith Lord te zijn, die al jaren bezig is met Anakin verleiden om naar de Dark Side te komen (wat lukt) en om The Republic van binnenuit te breken (wat ook lukt). Met Order 66 wordt een speciale chip in het brein van de klonen geactiveerd, waardoor ze ze zich tegen de Jedi keren. En dus ook tegen Ahsoka.
Ahsoka staat dus opeens tegenover haar vrienden. Rex weet zich gelukkig lang genoeg tegen het bevel te verzetten en heeft een vermoeden van wat er gaande is. Hij weet die informatie net op tijd aan Ahsoka door te spelen, die zich dankzij haar vele training goed weet te verdedigen tegen de aanvallende klonen. Ahsoka weet bovendien Rex te helpen door de chip te verwijderen. Ze crasht het schip waar ze op zaten en zet zo haar eigen dood in scène. De omgekomen klonen begraaft ze, net als haar lightsabers. En zo eindigt Star Wars: The Clone Wars: Anakin is Darth Vader geworden (wat Ahsoka nog niet weet!) en de voormalige Jedi duikt onder.
Witte lightsabers
Fans weten natuurlijk dat het verhaal van Ahsoka hier niet eindigt. We komen haar opnieuw tegen in de serie Star Wars Rebels. En daarin valt op dat ze nieuwe lightsabers heeft: twee witte. Dat is nogal bijzonder, allereerst omdat ze de enige in het universum is met witte lightsabers. Maar de reden dat ze wit zijn, maakt haar én de sabers nog meer bijzonder.
Het verhaal van die sabers wordt verteld in het boek Ahsoka, geschreven door EK Johnston. In dat boek ontdekken we dat de voormalige Jedi schuilt voor de Empire, zoals vele anderen die Order 66 overleefd hebben doen. Iedere keer dat ze zichzelf toch laat zien, wordt ze direct opgejaagd door de Inquisitors, een speciaal team van de Empire dat op Jedi jaagt. we zien in Obi-Wan Kenobi bijvoorbeeld dat ook Obi-Wan door hen wordt gezocht.
Ahsoka weet één van hen te verslaan, waarna ze de kyber-kristallen van de lightsabers van de Inquisitor meeneemt. Kyber-kristallen worden in Star Wars gebruikt om lightsabers mee te maken en ze geven de saber ook zijn kleur. De Sith zorgen er echter voor dat zo’n kristal ‘bloed’, waardoor de kleur rood wordt. En als dat proces eenmaal in gang is gezet, kun je dat niet meer ongedaan maken. Tenzij je blijkbaar Ahsoka bent, want zij weet haar connectie met de Light Side te gebruiken om de kristallen te herstellen. Daarmee krijgen haar sabers een witte kleur en is ze een uniek karakter in Star Wars. Ze is namelijk de enige die kristallen (en misschien meer?) kan herstellen van de Dark Side.
Ahsoka wordt Fulcrum
Het verhaal op tv gaat zoals gezegd verder in Star Wars Rebels. Ook dit is een animatieserie, die zich focust op een kleine groep rebellen: piloot Hera, Jedi Kanan Jarrus, Padawan Ezra Bridger, Mandalorian Sabine Wren, Garazeb ‘Zeb’ Orrelios en robot Chopper. Logischerwijs vormen Vader en de Emperor in deze serie een dreiging, maar zij zijn niet de enigen. We ontmoeten hier de Inquisitors – die we ook in de serie Obi-Wan Kenobi zagen – een aantal mensen uit het nieuwe leger van de Empire – zoals Agent Kallus, die later overloopt naar de rebellen – en Grand Admiral Thrawn, een belangrijke man in het leger die vele succesvolle aanvallen plot.
In de serie ontdekken we dat Ahsoka door Bail Organa – die inmiddels baby Leia geadopteerd heeft – gevraagd is om de rebellen te helpen. Ze gaat akkoord en leidt een inlichtingennetwerk, waarbij ze zelf de schuilnaam Fulcrum aanneemt. Uiteindelijk leert ze de crew van Rebels ook echt kennen en gaat ze af en toe mee op missies. Tijdens zo’n missie komt ze Captain Rex weer tegen, samen met wat andere klonen die ontsnapt zijn aan de Empire.
Ook komt ze op de planeet Malachor V Darth Maul opnieuw tegen, die nog altijd niet dood blijkt te zijn. Daar doet Ahsoka een (voor haar) schokkende ontdekking: Anakin Skywalker leeft nog. Ahsoka was tot dan toe onder de indruk dat Anakin overleden was tijdens Order 66. Wij weten natuurlijk dat dit niet zo is en dat hij Darth Vader is geworden. En dit is waar Ahsoka diezelfde ontdekking doet. De twee komen in een gevecht terecht, waarin Ahsoka rake klappen weet uit te delen en haar voormalige meester weet te verwonden. Maar het lijkt erop dat Ahsoka de strijd niet overleeft.
Dat de voormalige Jedi toch nog in leven is, is met dank aan Ezra Bridger. Hij ontdekt enige tijd later een Jedi-tempel, via waar hij in de ‘World Between Worlds’ terechtkomt. Zoals de naam al doet vermoeden komt hij in een soort ‘tussenwereld’ terecht, waar hij bij ieder punt in tijd en ruimte kan komen. Via daar weet hij terug te gaan in de tijd en Ahsoka te redden uit het gevecht.
Op zoek naar Ezra
In Star Wars Rebels zien we ook hoe er een enorme strijd is losgebarsten rond de planeet Lothal, waar Ezra Bridger vandaan komt. Hij weet zijn planeet gelukkig te bevrijden, maar dat gaat niet zomaar. Hij belandt in een duel met Thrawn en gebruikt de Force om zichzelf en Thrawn naar een ander gebied te brengen. Maar niemand weet waar ze precies zijn, ook zijn vrienden niet.
Ahsoka vraagt Mandalorian Sabine om hulp bij de zoektocht naar Ezra. En van wat we tot nu toe in de trailers gezien hebben, is dat ook waar de serie verder gaat. Ahsoka vertelt daarin dat ze geruchten heeft gehoord over de terugkeer van Thrawn, wat zou betekenen dat Ezra ook te vinden is. We zien verder hoe Hera de hulp van haar team aanbiedt bij een missie van Ahsoka, wat ongetwijfeld de missie is om Ezra te vinden.
In de meest recente trailer zien we verder hoe Ahsoka Sabine traint met een lightsaber. Dat is overigens niet de eerste keer: in Star Wars Rebels hebben we Sabine al gezien met een lightsaber. Ze was ooit namelijk de eigenaar van de Darksaber, die ze dus ook moest leren gebruiken. En dat leert ze van (de inmiddels overleden) Kanan en Ezra.
Wie zien we allemaal in de serie?
Veel details over het plot hebben we verder nog niet. Maar in de trailers zien we al wel wat mensen die sowieso terugkeren. Logischerwijs zien we Ahsoka, gespeeld door Rosario Dawson. Verder weten we dat we Hera (Mary Elizabeth Winstead), Sabine (Natasha Liu Bordizzo), Ezra (Eman Esfandi) en Thrawn (Lars Mikkelsen) voor het eerst in live-action gaan zien.
Verder is bevestigd dat Captain Rex terugkeert. Hij wordt gespeeld door Temuera Morrison, die je ook al kent als Boba Fett en eerder Jango Fett. Logisch, want Boba en Rex zijn allebei klonen van Jango. En ook de robot Huyang keert terug. Hem zagen we eerder al in The Clone Wars, waar hij jonge Jedi leerde hoe ze hun eigen lightsaber kunnen maken. De stem van de robot werd destijds ingesproken door David Tennant (Doctor Who, Broadchurch, Good Omens) en hij neemt de rol nu ook weer op zich.
De makers hebben verder aangekondigd dat ook Hayden Christensen weer terugkeert als Anakin Skywalker/Darth Vader. Niet vreemd natuurlijk, gezien hij ooit Ahsoka’s leraar was en dus een belangrijke rol speelt in wie zij is en in haar verhaal. En tot slot keren Diana Lee Inosanto en Genevieve O’Reilly terug als schurk Morgan Elsbeth en Mon Mothma, de leider van de Rebels.
Ook zijn er een aantal nieuwe karakters, zoals de schurken Shin Hati (Ivanna Sakhno), Baylan Skoll (Ray Stevenson). Wat hun rol precies wordt, is echter niet helemaal duidelijk.
Wat moet ik gezien hebben?
Hierboven hebben we je Ahsoka’s verhaal in hoofdlijnen verteld. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om het ook allemaal zelf nog mee te krijgen, door de diverse series bij te kijken. Series, want Ahsoka verschijnt – op Star Wars: The Clone Wars na – niet in de films. Wil je haar hele verhaal volgen, dan wil je deze film en series (in deze volgorde) nog eens bekijken: Star Wars: The Clone Wars (de film), Star Wars: The Clone Wars (de serie), Star Wars: Tales of the Jedi, Star Wars Rebels, The Mandalorian, The Book of Boba Fett.
We kunnen ons echter voorstellen dat je niet de tijd hebt om alles te kijken. Gezien het verhaal vooral verder lijkt te gaan op Star Wars Rebels, raden we je wel aan om die serie in ieder geval nog eens te kijken, mocht je meer willen weten over wat er aan het verhaal vooraf ging.
Wanneer verschijnt Ahsoka?
De serie Ahsoka verschijnt vanaf 23 augustus op Disney+. De eerste twee afleveringen verschijnen dan direct op de streamingdienst, met daarna iedere week een nieuwe aflevering. In totaal bestaat de serie uit acht afleveringen, met op 4 oktober de laatste.