Numrush

Starbucks verkoopt mok van 150 dollar (!), maar dan blijft je koffie wel lekker warm

Het is een bekend probleem: je haalt op het station een kop koffie, drinkt hem op in de trein en je laatste paar slokken zijn als je geluk hebt lauwwarm. Heb je pech, dan is het gewoon ijskoud. Maar dat probleem is bij Starbucks in de VS nu voorbij, want daar kun je de Ember-mok krijgen die je koffie altijd op dezelfde temperatuur houdt, schrijft Inc.

Ember doet dat overigens voor alles wat je in de mok stopt en warm is, dus ook je warme kop thee. Starbucks heeft de mok niet zelf gemaakt, maar wel de eerste winkel waar hij beschikbaar wordt. De mok zelf werd gemaakt door Ember Technologies, waar Clay Alexander de oprichter van is.

Het patent voor de mok werd al in 2010 ingediend. Vervolgens werd er jarenlang aan gesleuteld om te zorgen dat hij perfect werd. De mok bedien je nu door de gewenste temperatuur aan te geven. Een serie van sensoren en warmteringen warmen je drinken vervolgens op, een hitte-absorberende substantie in de wanden koelen het indien gewenst af. Je kunt de mok tussen de 120 en 150 graden instellen, maar voor de meeste mensen ligt de perfecte temperatuur in het midden.

Voor de mok hebben flink wat bedrijven hun input gegeven. Zo hebben de ontwerpers achter Beats by Dre – de Ammunition Group – geholpen met het ontwerp en hielpen ingenieurs van Amazon en Nokia met de hardware. Het resultaat: een mok waar je niet aan zien hoeveel technologie er eigenlijk voor gebruikt is. En dat is precies de bedoeling, want: “Niemand wil het gevoel hebben dat ze koffie drinken uit een stuk technologie”, aldus Alexander.

Je zult er echter wel flink voor moeten betalen. Ember kost namelijk 150 dollar. De mok is verkrijgbaar bij de Starbucks in Amerika, maar ook op de website van Ember Technologies.

Toekomst

In de toekomst gaan we de technologie van Ember ook op andere plekken zien. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld aan een prototype van een flesje voor baby’s die de melk naar de juiste temperatuur brengt. Hierbij zit er geen elektronica in het flesje zelf, maar in een warmtestation dat je vertelt wanneer het flesje klaar is. Datzelfde station meet ook hoeveel je baby gedronken heeft.

Later wil Alexander ook borden maken die je eten op de gewenste temperatuur houden. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van sensoren, die in het bord zitten. Het idee is dat een deel van je bord – bijvoorbeeld met een stuk vlees er op – warm wordt gehouden en het deel waar je salade ligt koud blijft. Tot slot wil Alexander ook een bierglas maken met dezelfde technologie, waardoor je biertje altijd koud blijft. Alle patenten voor deze ideeën zijn al ingediend, wij kunnen niet wachten tot ze ook allemaal op de markt zijn gekomen!