Numrush

Startup Carverr wil je wachtwoorden voor cryptowallets opslaan in DNA

DNA, genetisch manipuleren

Nu wachtwoorden je cryptovaluta bewaken, zijn ze opeens veel geld waard geworden. Maar hoe bewaar je zo’n wachtwoord nu veilig en voorkom je dat anderen ermee aan de haal gaan? Je kunt hem opslaan in een wachtwoordmanager, op een externe harde schijf, of in een klein buisje met DNA. Dat laatste is wat startup Carverr probeert te doen, meldt CNet.

Ja, we zijn serieus: je kunt wachtwoorden op gaan slaan in DNA. Sterker nog: je kunt eigenlijk vrijwel alle digitale data in DNA opslaan. Dus waarom dan geen wachtwoord? Volgens CEO en mede-oprichter Vishaal Bhuyan is er al animo voor. 28 klanten zouden zich al aangemeld hebben en 1.000 dollar hebben betaald om een wachtwoord in DNA op te slaan.

Hoe het werkt

Maar hoe doe je dat dan? Het antwoord is verrassend eenvoudig: aan de hand van binaire codes en de taal van DNA zelf. Als je data terugbrengt naar binaire code, dan bestaat het uit een lange reeks 1’tjes en 0’llen. DNA bestaat uit vier letters, namelijk A, T, C en G. En binaire code zou je om kunnen zetten naar de DNA-taal met een omrekensysteem.

Tegenwoordig is het mogelijk om DNA in alle te bedenken vormen uit te printen. Je kunt dus zelf bepalen welke letters er in het DNA terechtkomen. En ja, dat kunnen we ook weer terugzetten naar de code, door het DNA uit te lezen in een speciale machine. Het DNA kan namelijk bewaard worden in een buisje.

Verouderd niet

Het voordeel van deze technologie is dat DNA niet verouderd. Over 10 jaar stappen we misschien wel van de wachtwoordmanager af, is je extra harde schijf kapot en bestaan diverse diensten niet meer. Het zijn dingen die je niet kunt voorspellen.

Maar DNA is hetgeen waar al het leven op gebouwd is. Dieren, planten, mensen, we hebben allemaal DNA. En dus blijft het altijd relevant en verandert het niet zomaar. Handig als je van plan bent om je cryptovaluta lang te bewaren en je wachtwoord al die tijd ook veilig wilt houden. In DNA kan dat wachtwoord generaties lang meegaan.

Ander voordeel is dat een hacker er niet zomaar mee aan de haal kan gaan. Als iemand jouw buisje met DNA steelt, moet diegene namelijk nog steeds weten hoe Carverr jouw wachtwoord heeft omgezet in de DNA-taal. En je kunt ook de versleutelde versie van je wachtwoord in DNA opslaan, waardoor de hacker dat ook nog eens moet ontcijferen. Dat zal voor velen veel te veel moeite zijn.

Duur

Het grote nadeel is natuurlijk wel dat de techniek om digitale bestanden in DNA op te slaan erg nieuw en duur is. Volgens onderzoek uit 2017 kost het maar liefst 7.000 dollar om 2 MB in DNA op te slaan en nog eens 2.000 dollar om het weer terug te halen. Het is dus wel een erg dure manier om je data op te slaan.