Startup Grayshift: ‘Wij kunnen iPhones met iOS 11 kraken’

iPhone X Apple, iPhones

De Amerikaanse startup Grayshift claimt iPhones te kunnen ontgrendelen de werken met iOS 11. Dat meldt Forbes. Het bedrijf verkoopt sleutels waarmee je een iPhone kunt kopen, de zogenaamde ‘GrayKey’.

Een GrayKey kost 15.000 dollar en is 300 keer te gebruiken. Dit kan echter alleen online, dus je moet constant met het internet verbonden blijven. Ook is er een offline variant die te koop is voor 30.000 dollar. Deze sleutel kun je oneindig vaak gebruiken.

De sleutels zou je kunnen gebruiken om apparaten die met iOS 10 en iOS 11 werken te openen. Of ze ook met latere updates van iOS, bijvoorbeeld iOS 11.2, werken, is onduidelijk. GrayKey zou verder ook werken op nieuwere iPhones, waaronder de iPhone 8 en iPhone X.

Hoe de techniek precies werkt, is niet bekend. Apple wil niet reageren op de berichtgeving. Wel spoort het gebruikers altijd aan om de nieuwste versie van iOS te draaien, omdat daarin de meest recent bekende beveiligingslekken zijn opgelost. Volgens Forbes lijkt de startup geleid te worden door oudgedienden van Amerikaanse inlichtingendiensten en een voormalig beveiligingsontwikkelaar van Apple.

Tweede bedrijf

Het is de tweede keer dat een bedrijf claimt iPhones met iOS 11 te kunnen openen zonder de toegangscode te weten. Cellebrite zei eind februari een manier te hebben gevonden om apparaten met iOS 11 te kunnen kraken.

Cellebrite is een Israëlisch hackbedrijf. Het bedrijf werd een aantal jaren geleden ingeschakeld door de Amerikaanse FBI om de iPhone van een terrorist te kraken. Apple werd toen door de FBI aangeklaagd omdat het niet wilde meewerken aan het openen van het toestel.