Startup Inrupt van Tim Berners-Lee en MIT moet je meer controle geven over je data

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, wil je meer controle geven over je eigen data. Hij werkte samen met mensen van MIT om een startup genaamd Inrupt op te richten. Inrupt heeft een open source-project genaamd Solid, waarmee je meer zeggenschap krijgt over je data. Dat vertelt Berners-Lee in een blogbericht.

Solid verandert het huidige model waarin gebruikers persoonlijke data moeten overhandigen aan digitale reuzen, in ruil voor iets van waarde”, aldus Berners-Lee. “Solid is hoe we het internet veranderen, om de balans terug te brengen. Dit doen we door iedereen op een revolutionaire manier de complete controle te geven over data, persoonlijk of niet.”

Solid geeft je de keuze waar je data opgeslagen is, welke mensen en groepen toegang mogen krijgen tot bepaalde elementen en welke apps je gebruikt. “Het laat je je data delen met iedereen. Het laat mensen om tegelijkertijd naar dezelfde data te kijken met verschillende apps.”

Integratie

De technologie is gemaakt op basis van bestaande web formats. Ontwikkelaars moeten Solid echter nog wel integeren in hun apps en websites. Volgens Inrupt is de eerste groep apps nu in ontwikkeling.

Maar juist omdat diverse bedrijven – zoals Google en Facebook – veel geld verdienen met data, is het nog maar de vraag of Solid overal geadopteerd wordt. Juist dat soort bedrijven willen mogelijk de controle over de data niet verliezen.

Foto: Shutterstock.com